Életre keltették a 3000 éves múmia hangját

Written by on 2020. 01. 24

A tudósok eleget tettek a mumifikált egyiptomi pap kívánságának: lett élete a halál után. A 3000 éves pap hangját sikerült újra megszólaltatni mesterséges “hangszálak” segítségével.

© Leeds Teaching Hospitals/Leeds Museums and Galleries

Nesyamun egyiptomi pap XI. Ramszesz fáraó idejében élt valamikor Kr. e. 1099 és 1069 között. Thébai városállam papjaként erős hangra volt szüksége rituális feladatainak ellátásához, amibe beletartozott az éneklés is. Hangja 3000 évig elveszett, de most sikerült visszahozni.

A kutatók 3D-s nyomtató segítségével előállítottak egy hangdobozt, amely Nesyamun hangcsatornájának pontos méreteit és tulajdonságait vette át. Ezzel a folyamattal egy magánhangzó-szerű hangot sikerült létrehozni. A reprodukált hang leginkább a báránybégetésre emlékeztet.

© D Howard et al., 2020. / Scientific Reports

Ez a technika “egyedülálló lehetőséget adott nekünk, hogy valaki olyan hangját meghallgassuk, aki már régen nem él” – fogalmazott Joann Fletcher, a tanulmány társszerzője, a New York-i Egyetem régészeti professzora.

Fletcher továbbá kiemelte, hogy ez a pap kifejezett kívánsága volt, hogy valamilyen formában a halál után is tudja hallatni a hangját, hiszen ez része volt vallási hitrendszerének. “A koporsójára is rá volt írva – ez volt az, amire vágyott” – mondta a professzor.

Hallgasd meg te is:

Források: 1 2 3

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió