Elhunyt Witold Sobocinski lengyel operatőr, jazz zenész

Written by on 2018. 11. 20

89 éves korában érte a halál. Együtt dolgozott Andrzej Wajdával, Roman Polanskival és Sztálin rezsimje alatt pedig egy lengyel jazz zenekarban játszott.

November elején Sobocinski megkapta a Camerimage Lifetime Achievment nevű operatőri életműdíjat. A munkásságát elismerte az Amerikai Operatőrök Társasága és a Lengyel Filmesek Egyesülete is. Fia, Piotr Sobocinski, aki szintén operatőrként dolgozott, 2011-ben halt meg.

Operatőri munkássága befolyással volt több újgenerációs filmesre.

Sobocinski az 1980-as évek óta tanított a Lodz-i Filmes Iskolában. Korábban egy underground jazz zenekar, a Malomani dobosa volt. Az 1951-ben alapított zenekarban hét évig volt aktív, egy olyan időszakban, amikor a jazzt a sztálini vezetés betiltotta és a hanyatló nyugat ópiumának tekintette. A dekadens amerikai kultúrának tulajdonított jazz azonban földalatti folyosókon utat tört magának.

A jazz bár illegális zene volt, de az akkori rendvédelem tajgai, akik irányították a koncerteket nem tudták pontosan, hogy mi is a jazz. A tisztek a koncert elején általában ittak egy pohár vodkát és nem különösebben foglalkoztak az esten történtekkel. Az amerikai vagy európai jazz-hez hasonlítva a lengyel előadások színvonala nem volt túl magas, ez azonban nem számított a rajongóknak, hiszen a tiltott gyümölcs mindig (?) édesebb.

Kezdetben a Melanominak nagyon korlátozott közönsége volt, de az 50’-es évek közepétől több fesztiválra is meghívták őket. Hamarosan az ország jelentős koncerttermeiben is megjelentek, de 1958 elején fel is oszlottak. Jerzy Matuszkiewicz, az alapító azzal kommentálta az eseményeket: a zenekar teljesítette a feladatát.

Kép

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió