Elindult az idei Észt Hét!

Written by on 2022. 03. 18

A budapesti Észt Intézet minden évben megrendezi ezt a tematikus hetet, idén immár 15. alkalommal kerül rá sor.

A programok során a kortárs észt kultúrából kaphatunk ízelítőt. Idén Budapest mellett  Szeged, Veszprém, Békéscsaba és Budaörs is vendégül látja az eseményeket. Filmek, kiállítások, felolvasóestek – Kreet Paljas, az Észt Intézet igazgatója, a programok egyik koordinátora meséli el a Happy Hours-ben, hogy mit és miért érdemes megnézni, meghallgatni.

A moziprogram jövő csütörtökön indul a  Művész Moziban, ahol lesz keserédes vígjáték (Pá, Szovjetunió!), ifjúsági film (Kratt), amelyben keveredik egymással a horror és a vígjáték, valamint egy-egy összeállítás a legfrissebb észt animációs- és dokumentumfilmekből. A játékfilmek Budapest mellett Szegeden és Veszprémben is megtekinthetők.

Az Észt Hét – nevével ellentétben – azonban nem csak egy hétig tart. A bő egyhónapos eseménysorozatban  kiállítások is helyet kapnak: már megnyílt a Fuga Budapesti Építészeti Központban a Tér! Méltóságteljes mérséklődés című tárlat, jövő héttől a Fonóban lesz az Őslakos barátaik című kiállítás, valamint a hónap végén a Budapest Fotó Fesztivál keretében fotókiállítást is láthatunk.

Április 1-jén kerül sor a Budaörsi Latinovits Színházban Andra Teede írónő 45339 km2 mocsár című dokumentarista drámájának felolvasószínházi előadására, amely az Észtországban is egyre inkább növekvő jelenséget, a külföldre történő kivándorlás témáját dolgozza fel az országot elhagyók vallomásai alapján.

A gyerekeket pedig egy – immár hagyományosnak mondható – rajzpályázatra invitálják a szervezők: 2022 Észtországban a könyvtárak éve. Ebből az alkalomból a könyvtárhoz, az olvasáshoz kapcsolódó művel pályázhatnak a gyerekek.

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Mogyorósi Péter


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió