Elon Musk ajánlásával: 10 könyv a tudásról

Written by on 2020. 03. 23

Elon Musk vitathatatlanul korunk egyik legmeghatározóbb feltalálója. Íme 10 könyv, amelyet a Tesla és a SpaceX vezetője ajánl azoknak, akik nagyobb tudásra akarnak szert tenni. A könyvek olyan lenyűgözőek, mint ő maga.

1. Walter Isaacson: Einstein: Egy zseni élete és világa

Walter Isaacson Albert Einstein újonnan kiadott személyes levelei alapján írt átfogó életrajza segít megérteni, Einstein miért volt kora egyik, ha nem legnagyobb zsenije. Érdekes módon Isaacson azt bizonyítja, hogy hihetetlen tudományos érzékét lázadó természete okozta.

2. James Barrat: Our Final Invention: Artificial Intelligence and the End of the Human Era


A mesterséges intelligencia segít kiválasztani, melyik könyvet vegyük meg, melyik filmet nézzük meg. A MI teszi az “okos”-t az okostelefonba és nemsokára az autókat is vezetni fogja. Bonyolítani fogja a kereskedelem nagyrészét a Wall Streeten, irányítani fogja az energia-, víz-, és közlekedési infrastruktúrát. De arról sokan nem beszélnek, hogy a mesterséges intelligencia veszélyeztetheti az életünket is.

Ez a 2013-as könyv segít megérteni a mesterséges intelligencia az emberi életre és a világ egészére gyakorolt hatását.

3. J.E. Gordon: Structures: Or Why Things Don’t Fall Down

Hogyan állítanak meg a gátak több ezer gallon vizet? Miért nem esnek össze a függőhidak? Milyen elvek vezetnek egy kengurut? Gordon egyedi, hozzáférhető módon ad zsargonmentes választ ezekre és más érdekes kérdésekre.

4. Robert K. Massie: Nagy Katalin: Egy asszony portréja

Katalin egy mindennapi német hercegnőből a történelem egyik legerősebb nőjévé vált. Lázadást, háborút és a francia forradalom okozta politikai felfordulást is kezelnie kellett. “Ez egy történet a hatalomról, a kitartásról és a szenvedélyről” – írta a könyvről a Wall Street Journal.

5. W. Bernard Carlson: Tesla – Az elektromosság korának feltalálója

Ennek a könyvnek mindenképp szerepelnie kell Elon Musk listáján. Nikola Tesla forradalmasította az elektromosságot, segítette a rádió és a televízió kifejlesztését, versenybe szállt Thomas Edisonnal, mégis szegénységben kellett élnie.

A könyvet elolvasva megtudhatjuk hogyan, miért és mit tanulhatunk a figyelemre méltó feltalálótól és embertől.

6. Isaac Asimov: Alapítvány

Egy sci-fi klasszikus, mely a 30.000 éves félelem és háború sötét korszakának próféciáján alapul. A tudás és az emberiség megmentése érdekében a főszereplő összehívja a Birodalom legnagyobb elméit a galaxis szélén lévő Alapítványnak nevezett bolygón.

7. Randall E. Stross: A Menlo-parki varázsló – Edison Életregénye

Thomas Edison vitathatatlanul a modern kor első nagy híressége. A “találmányok Napóleonjának” is nevezett feltaláló hozta létre a fonográfot, az izzólámpát és az első mozgóképkamerát. Vagy mégsem?

Asszisztenseinek és riválisainak lehetséges, hogy több köze volt találmányaihoz, mint azt eredetileg feltételeznénk…

8. Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

Heinlein rekordnak számító négy alkalommal nyerte el a legjobb regényért járó Hugo-díjat. Ezt az elismert, 1966-os sci-fi regényt nem vétlenül tekintik a legjobb művének – kísérteties, inspiráló és elgondolkodtató történet a lázadásról, szabadságról, az emberiségről és a szeretetről.

9. William Manchester: The Last Lion: Winston Spencer Churchill: Defender of the Realm

Amikor Churchill miniszterelnök lett, Nagy Britanniának egyedül kellett szembenéznie a náci Németországgal. Ebből a lenyűgöző életrajzból megtudhatjuk, Churchill hogyan birkózott meg ezzel a feladattal, hogyan hangolta össze Anglia katonai védelmét, hogyan válaszolt a támadásokra, hogyan testesítette meg a “soha nem adom fel” hozzáállást, hogyan fordította meg a háború állását és végül hogyan diadalmaskodott.

10. Nick Bostrom: Szuperintelligencia

Az emberi agy az, ami megkülönböztet minket az állatoktól. De pontosan hogyan alakult ki és milyen sebezhetőségei vannak? Lehet, hogy okosak vagyunk, de ez a tulajdonság felvethet olyan egyedülálló veszélyeket, amelyekre különös figyelmet kell fordítani.

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió