Első Máté Péter-díjasok hamarosan

Written by on 2018. 02. 16

Máté Péter kiváló énekes, hangszerelő, zeneszerző és zongorista volt. Közel 150 dal szerzője és előadója és írt két musicalt is. Dalai évtizedekkel a halála után is nagy népszerűségnek örvendenek.

A Máté Péter-díj emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal jár, minden évben három könnyűzenei és dzsesszművész kaphatja meg. Az díjjal rendelkezők jogosultak lesznek arra, hogy érdemes vagy kiváló művész elismerésre terjesszék fel őket.

Nyerteseiről egy öttagú, négyéves mandátumot kapott bizottság dönt, amiben Frenreisz Károly Kossuth-díjas rockzenész, Horváth Gergely rádiós szerkesztő, Zsoldos Béla dzsesszzenész, a Zeneakadémia dzsessz tanszékének docense, Tóth Tibor, a Music Hungary főtitkára, valamint a Magyar Művészeti Akadémia egy későbbiekben megnevezett delegáltja kapott helyet.

„Máté Péter nagyon sokat tett a zenéért, kitűnő énekes volt, slágerei a mai napig jelen vannak az életünkben. A könnyűzene eddig kicsit megtűrt volt a Liszt-díjban, az új díj megtiszteltetés a műfaj számára” – mondta Frenreisz Károly. Zsoldos Béla hozzáfűzte: Máté Pétert a szakma és a közönség egyaránt szerette, „energiagyár volt és senkitől nem sajnálta a segítséget.

Özvegye Máté Edit nem tudott jelen lenni a sajtótájékoztatón, de mint elhangzott, hozzájárult a névhasználathoz.

Az első díjazottakat március közepén nevezik meg.

Forrás: https://www.koncert.hu/hirek/-/marcius-15-en-adjat-at-az-elso-mate-peter-dijat

Kép: jegy.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió