Eltzi vár: a középkori vár, amelyet 800 éve ugyanaz a család birtokol

Written by on 2020. 03. 05

Az eltzi vár egy fenséges középkori épület, amely egy erdős völgyben, egy szikla tetején található Németországban. Stratégiai okokból és szerencsés módon a várat nem érintették a háborús pusztítások. A lenyűgöző megjelenésén kívül egy másik különlegessége, hogy több, mint 800 éve ugyanannak a családnak a birtokában áll.

Historical Pictures facebook

Az eltzi vár Rajna-vidék-Pfalz-ban, Németország szövetségi tartományában található az ország délnyugati részén. Festői elhelyezkedése mellett azért is figyelemre méltó, mivel egyike azon ritka német váraknak, amelyek a Rajna bal oldalán találhatóak, és évszázadok óta sértetlenül hagytak. Sőt, a vár több, mint nyolc és fél évszázada ugyanazon család – az Eltz család – tulajdonában áll.

A várat három oldalról az Elzbach folyó veszi körül, ezzel megóvva azt az időszakos betolakodók támadásaitól. Ez az adottság az egyik legfontosabb stratégiai központtá tette az épületet az idők során.

Jelenleg a várat Dr. Karl Graf von und zu Eltz-Kempenich birtokolja, aki az Eltz család 33. generációjához tartozik. Ő Frankfurt am Mainban él, így a vár üzemeltetése két várnagyra van bízva, akik az épület turisztikai és üzleti kezeléséért felelősek.

A vár 1900-ban

A vár története egészen a 12. századig nyúlik vissza. A épület nevét először 1157-ben említették meg I. Frigyes német-római császár ajándékozó oklevelében. Az egyik tanú, aki aláírta és lepecsételte a levelet, Rudolf von Eltz volt. A vár ebben az időben, ebben a formában még nem létezett, a helyén egy kisebb vár állt.

Az ezt követő évszázadban a család három ágra oszlott fel a testvérek között fennálló konfliktus következtében, így a vár is felosztásra került. Az épület bővítését a három család folytatta a következő évszázadokban, míg az el nem érte jelenlegi formáját a 17. század második felében. A vár végül ismét egy tulajdonos (az Eltz-Kempenich ág) kezébe került és maradt a mai napig.

burg-eltz.de

A turizmus képezi ma a vár fenntartásának legjelentősebb részét. A látogatók elmélyülhetnek a középkori építészetben és a vár különleges szobáiban, hogy jobban megismerjék a történetét.

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió