Ennyi ideig jó még az ételmaradék

Written by on 2020. 01. 16

A legtöbb családnál az a szokás, hogy ami megmarad az étkezőasztalon, az mind összecsomagolva bekerül a hűtőbe, hogy majd a jövőben valamikor elfogyasszák, hiszen csak akkor kerül az étel a kukába, amikor már penészes. De vajon valójában meddig ehető még az elrakott étel?

Az, hogy meddig biztonságos még megenni az ételt elsősorban azon múlik, hogy az milyen módon van tárolva. Az USDA szerint minden étel, ami szobahőmérsékleten lett hagyva több, mint 2 óráig, az kidobandó. Ha hűtött ételmaradékról beszélünk, akkor pedig az a legjobb, ha 3-4 nap alatt eltakarítjuk a megmaradt ételt. De hogyan tároljuk megfelelően az ételeket a hűtőben?

Lehet, hogy a világ legjobb hűtőszekrénye tökéletes hőmérsékletre van beállítva, de ha az ételnek nincs megfelelő tartálya, akkor nehéz sors vár a maradékokra. A konyha- és főzési szakértő Cassidy Olsen olyan szilárd, üvegből készült dobozokat ajánl, amelyek könnyen elférnek a hűtőben. “Az ilyen fajta dobozok egyszerűen lefagyaszthatók, vagy berakhatóak a hűtőbe, illetve ebédre vagy munkahelyre is könnyen elvihetők, hiszen jól záródnak és nem szivárognak”.

Az ételek frissen tartásának egy másik módja a hűtőszekrény tisztán tartása. “A romlott ételek mégtöbb romlott ételt csinálnak, hiszen olyan etilén-gázt és baktériumokat bocsátanak ki, amelyek felgyorsítják a környezetükben lévő ételek romlását” – magyarázza Olsen. Hogyha a hűtőt folyamatosan tisztítja az ember, akkor elkerülhető az, hogy olyan elfelejtett spagetti maradékok megmaradjanak a hűtő hátuljában, amelyektől már hetek óta meg kellett volna szabadulni.

Források: 1 2 3

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió