Eredeti teáskannák a Bauhaus 100. születésnapi kiállításán

Written by on 2019. 10. 10

Eredeti Bauhaus teáskannák is láthatóak a művészeti iskola megalapításának 100. évfordulóját ünneplő berlini kiállításon.

Marianne Brandt német fémtervező 1924-ben készített jellegzetes teáskannáiból mindössze nyolc eredeti darab létezik világszerte. A berlini Bauhaus Archívum a világon elsőként ezek közül hetet összegyűjtött az Original Bauhaus című tárlatára. A kiállításon több mint ezer híres vagy elfeledett Bauhaus-darabot vehetnek szemügyre a látogatók, és megismerhetik azok történetét.

A Bauhaus nem a semmiből jött létre” – mondta a kiállítás megnyitóján Nina Wiedemeyer, a január 27-ig látogatható tárlat kurátora, hozzátéve, hogy éppen ezért a kiállítás olyan, ezeréves múltra visszatekintő alkotásokat is bemutat, amelyek inspirációként szolgáltak az egyes Bauhaus-darabokhoz.

A három igazgatója, Walter Gropius, Hannes Meyer és Ludwig Mies van der Rohe által formált Bauhaus iskola 1919-ben Weimarban jött létre azzal a céllal, hogy áthidalja a művészet és az iparművészet közötti távolságot, és olyan új esztétikai értéket teremtsen, amely tömegtermelésre is alkalmas. Fennállásának 14 éve alatt 1250 diákja volt, és olyan világhírű mesterek oktattak keretében, mint Vaszilij Kandinszkij, Lyonel Feininger, Paul Klee vagy Oskar Schlemmer. A Hannes Meyer által megfogalmazott szemlélet értelmében nem a luxusigények kielégítésére törekedtek, hanem olyan mindennapi, mindenki számára elérhető használati cikkeket terveztek, mint a teáskészlet, a karosszék vagy más szobai bútorok.

A Bauhaus Archive épületét jelenleg felújítják és kibővítik – a tervek szerint 2022-ben nyitják meg ismét a látogatók előtt –, ezért a tárlat a Kreuzberg városnegyedben lévő Berlini Galériában kapott helyet.

(forrás: bauhaus100.com és MTI)

Tagged as

Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió