Érkeznek a függőleges filmek

Written by on 2020. 02. 17

Timur Bekmambetov, orosz gyártó és rendező úgy véli, hogy a vertikális filmek jelenthetik a filmezés jövőjét.

Melbourne Nemzetközi Filmfesztivál

Az ötlet elsőszámú mozgatórugója a telefonok alakja és a közösségi média, hiszen olyan platformok, mint például az Instagram vagy a Snapchat ösztönzik a vertikális filmeket. Ha néhány másodperces ‘történeteket’ közzé lehet tenni az oldalakon, miért ne lehetne leforgatni függőlegesen egy egész filmet?

Az orosz rendező nevéhez olyan egyedi filmek fűződnek, mint a 2004-es Éjszakai őrség, vagy a 2015-ös Hardcore Henry. Most egy új projektbe fogott, eldöntötte, hogy elkészíti az első függőleges filmet, melynek a ‘V2. Menekülés a pokolból’ címet adta. A film központjában a második világháború lesz és egy szovjet pilótáról fog szólni, aki eltérít egy gépet egy német koncentrációs táborból való menekülés érdekében. ‘Csupán’ 10 millió dolláros költségvetése nem hangzik nagy dobásnak, ám tudjuk Bekmambetovról, hogy képes csodát tenni.

Erik Pendzich/Shutterstock

A vertikális formátum azonban nehézségeket jelenthet a mozik számára, hiszen azok elkötelezettek a horizontális irány iránt. Ez korlátozhatja a film terjesztési lehetőségeit, bár haladhat egyenesen a Netflix felé is, akik nyitottak az új és forradalmi ötletekre.

De vajon az embereknek tényleg lesz igényük arra, hogy függőleses filmekre váltsanak jegyet? Amerikában nemsokára egy Quibi nevű streaming oldalt is indítanak, amely megadja a lehetőséget, hogy az emberek kedvük szerint váltogathassanak a vízszintes és a függőleges forma között, de a filmek hossza ott se fogja meghaladni a 10 percet. Lehet, hogy a közösségi hálózatokon inkább a vertikális videókhoz vagyunk szokva, de amikor a mozifilmekről beszélünk, nem biztos, hogy szívesen néznénk végig egy 2 órás filmet függőlegesen.

Források: 1 2 3


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió