Ez az eszköz képes 100 LED lámpát működtetni egyetlen csepp vizzel

Written by on 2020. 02. 11

Mi lenne akkor, ha képesek lennénk egy esernyővel feltölteni telefonunkat? A közismert alapelvek finomításával tudósok létrehoztak egy olyan hatékony generátort, amely egyetlen csepp vízből elegendő töltést képes generálni 100 LED lámpa működtetéséhez.

A kutatók remélik, hogy a nap- és szélenergia mellett ezzel a megközelítéssel sikerülhet megoldani a világ energiaválságát. Nyilvánvaló, hogy a vízzel történő villamosenergia-előállítás nem új dolog. Viszont a kutatócsoport  rájött arra, hogy a vízcseppek és a generátor felülete között olyan egyedi kapcsolat jön létre, amely növeli a generátor összteljesítményét.

Kép: WANG ET. AL./CITY UNIVERSITY

A csoport megfigyelte, hogy a generátoruk képes töltést szerezni a folyamatosan leeső vízcseppekből és azt képes tárolni is. Ez lehetővé tette a generátor számára a hatékonyabb energia átalakítást. Csak egyetlen csepp vízből az eszköz elegendő energiát tudott generálni 100 kicsi LED-es izzó működtetéséhez, négy csepp pedig már közel 1500-hoz is elég volt.

Kép: CityU

Noha régebbi, vízcseppekkel végzett kísérletek már megmutatták, hogy a vizet lehet energiává alakítani hasonlóképpen, ám a tanulmány szerzői azt írják, hogy a generátoruk által létrehozott teljesítmény többezerszerese a korábbi eredményeknek.

Források: 1 2 3


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió