Fenyő György kiállítás – Happy Hours

Written by on 2020. 09. 07

A 👉Happy Hours👈 és Jazzkovács László mai második vendége Nagy Zsófia Nóra művészettörténész, a Bodó Galéria és Aukciósház galériavezetője!

Bodó Galéria és Aukciósház facebook

Egy majdnem elfeledett életmű: Fenyő György kiállítás nyílik a Bodó Galéria és Aukciósházban.

A galéria önálló kiállítást rendez annak a közelmúltig szinte ismeretlen magyar festőművésznek, akinek életművének egyik kiemelkedő darabja a tavaly decemberi aukcióján rekordáron kelt el. Szerdától két héten át ingyenesen látogatható a Fenyő György Elfeledett Művészete című kiállítás a Falk Miksa utca 24-26. szám alatt.

Fenyő Miksának, a Nyugat neves alapító főszerkesztőjének fia Münchenben, Drezdában és Párizsban is tanult. 1930-ban Londonban önálló kiállítása nyílt, amit egy budapesti követett az Ernst Múzeumban, amelyen szerepelt a tavaly télen kalapács alá került festmény is, az életműrekordnak számító Világoskék ház szürkületben.

1943-at követően többé nem állított ki, életének hátralévő több, mint negyven évében csak restaurálással foglalkozott, egyetlen művet sem készített. Feltehetően a szakma figyelmét is a festőművészi munka lezárásával vesztette el, az új művek születése nélküli hosszú évtizedek alatt a kritikusok és az alkotói körök látóteréből is kikerült. Ezt az állapotot tovább fokozta 1956-os emigrálása Londonba, ami után restaurátori hivatásnak szentelte élete hátralévő évtizedeit.

Csodával határos módon a Fenyő-életmű egy jelentős része fennmaradt, átvészelve Budapest ostromát és az azt követő évtizedeket. Minderről többet elárul Nagy Zsófia Nóra a 👉Happy Hours👈-ben!

Kezdés: 17:15

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

Forrás, további információ: bodogaleria.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió