Föld Napja – Így építsünk üvegházat!

Written by on 2021. 04. 22

Az, hogy a legtöbben áttértek az otthoni munkára és kevesebb mozgásterünk van teendőink elvégzésére, nem jelenti azt, hogy azok, akiknek van lehetőségük, ne foglalkozzanak a környezettel. Az április 22-ei Föld Napja alkalmából megmutatjuk, hogyan emelhetünk házi készítésű üvegházat a kertünkbe.

Eljött a tavasz, és a felszabadult idő eltöltésére sokan kezdték el szépítgetni kertjeiket. A frissen ültetett növények védelemre szorulnak, óvni kell őket a széltől, vagy akár a hűvösebb éjszakáktól.

A kertészkedésnek nem feltétlenül kell drága mulatságnak lennie. Újrahasznosítással sokat spórolhatunk, és tudatosabban használhatjuk meglévő eszközeinket is. Ha van otthon műanyag palack, amit már nem szeretnénk használni, a szemetesben való landolása helyett hasznosabb szerepet tölthet be “üvegházként”.

Vágjuk el felére a palackot és borítsuk rá a növényekre! Figyeljünk arra, hogy árnyékosabb helyen készítsünk ilyen fedést, mert az üvegházhatás elve miatt magas hőmérséklet keletkezhet a búra alatt, ami árthat a növényeknek. Ha már régóta gyűjtjük a palackokat, akkor egy profibb üvegházat is építhetünk. Nem kevés türelemmel, de annál könnyebben alkothatjuk meg az építményt.

A házikónak kell egy keret, amit némi barkácstapasztalattal mi is elkészíthetünk. A palackok fogják adni az üvegház oldalait és tetejét. Ehhez a műanyag üvegek alját vágjuk le, és a kupakokra sem lesz szükség.

Az így kapott elemeket fűzzük fel egymás után egy olyan botra, amivel fixálni tudjuk – oszlopszerűen – a palackokat. Ezeket az oszlopokat egymás mellé szorosan rögzítsük a kereten. Készítsünk hurkot drótból, ebbe egyszerűen bele tudjuk fűzni a botok végét.

Eszerint csináljuk meg az összes oldalt, a tetőkre is, majd állítsuk össze a kis házikót.

Képek: bbc.com, Pinterest
Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió