Föld Napja – Így építsünk üvegházat…

Written by on 2020. 04. 22

Április 22. a Föld Napja, 1970-ben tartották először, Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 22-én mozgalmat indított a Föld védelme érdekében.

Az idei, egy kicsit más, hiszen a koronavírus elterjedésével és az ehhez kapcsolódó intézkedések hatására sokan  a hétköznapi rohanásból elcsendesülni kényszerültek. Az utcákon világszerte kevesebb a mozgolódás, bár a természetben való egészségügyi séta továbbra is része az emberek életének.

Az, hogy a legtöbben áttértek az otthoni munkára, és kevesebb mozgásterünk van a teendőink elvégzésére, nem jelenti az, hogy azok, akiknek van lehetőségük, ne foglalkozzanak a környezettel.

A kertészkedésnek nem feltétlenül kell drága mulatságnak lennie. Újrahasznosítással sokat spórolhatunk, és tudatosabban használhatjuk meglévő eszközeinket is.

Eljött a tavasz, és a felszabadult szabadidő eltöltésére sokan kezdték el szépítgetni kertjeiket. A frissen ültetett növények védelemre szorulnak, óvni kell őket a széltől, vagy akár a hűvösebb éjszakáktól. Ha van otthon műanyag palack, amit már nem szeretnénk használni, a szemetesben való landolása helyett hasznosabb szerepet tölthet be “üvegházként.”

Vágjuk el  felére a palackot és borítsuk rá a növényekre! Figyeljünk arra, hogy árnyékosabb helyen készítsünk ilyen fedést, mert az üvegházhatás elve miatt, magas hőmérséklet keletkezhet a búra alatt, ami árthat a növénynek.

Ha már régóta gyűjtjük a palackokat, akkor egy profibb üvegházat is építhetünk. Nem kevés türelemmel, de annál könnyebben alkothatjuk meg az építményt.

A házikónak kell egy keret, amit némi barkácstapasztalattal mi is elkészíthetünk. A palackok fogják adni az üvegház oldalait és tetejét. Ehhez a műanyag üvegek alját vágjuk le, és a kupakokra sincs szükség.

Az így kapott elemeket fűzzük fel egymás után egy olyan botra, amivel fixálni tudjuk – oszlopszerűen – a palackokat. Ezeket az oszlopokat egymás mellé szorosan rögzítsük a kereten. Készítsünk hurkot drótból, ebbe egyszerűen bele tudjuk fűzni a botok végét.

Eszerint csináljuk meg az összes oldalt, a tetőkre is, majd állítsuk össze a kis házikót.

 

 

Képek: bbc.com, Pinterest
Forrás

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió