Földből kinyúló kézzé változtatták Wales legmagasabb fáját

Written by on 2020. 11. 02

Simon O’Rourke észak-walesi környezetművész, fafaragó mester legújabb munkája a 15 méter nagyságú ég felé nyúló kéz, melyet a vihar által megrongált hatalmas walesi fából készített.

A kommentelők lenyűgözőnek és fenségesnek tartják a faszobrot, de azt kevesen tudják, hogy története is hasonlóan érdekes, mint maga a fa.

Kép: treecarving.co.uk

“Egy barátomtól tudtam meg, hogy Wales legmagasabb fáját megrongálta és kidöntötte a vihar, ezért a walesi természeti erőforrásokkal foglalkozó Nature Recourse Wales egy művészt szeretne megbízni a fa megfaragásával” – írja Simon a weboldalán.

“Az interneten kerestem a megfelelő embert, akivel beszélni tudnék a fáról, és miután megtaláltam, engedélyt kaptam egy egyedi dizájn megvalósítására! Nagyon izgatott voltam, hogy én faraghatom meg ezt a faóriást és emléket állíthatok ennek a lélegzetelállító természeti jelenségnek” – fejezi ki háláját a művész.

Kép: treecarving.co.uk

Simon, miután megnyerte magának a feladatot, utánanézett a fát körülvevő erdőterületnek, mely a Giants of Vyrnwy nevet viselte. “Az erdőterület neve elgondolkodtatott és végül egy óriási kéz mellett döntöttem, amely a faóriásokat szimbolizálja, valamint a fa utolsó kísérletét az ég megérintésére” – olvasható a művész weboldalán.

Kép: treecarving.co.uk

Simon, amint elkészült a tervezéssel, máris belevágott a munkába. Szükség volt egy állványra a biztonságos munkavégzéshez, melynek felállítása a terep nehézsége miatt két napot vett igénybe. Az állvány felállítását hat napon át tartó intenzív láncfűrészelős munka követte. A művésznek kevés volt a fa nyújtotta alapanyag, ezért hozzá kellett adnia további fákat a szobor elkészítéséhez. “Két darabot kellett hozzáadnom a hüvelykujjhoz és a kisujjhoz, mivel a fa nem volt elég széles ahhoz, hogy az alkossa az egész kezet” – mondta Simon. A szobor elkészülte után a művész természetes növényi alapú tungolajat használt a fa védelme érdekében.

Kép: treecarving.co.uk

Imádtam a szobor készítését, minden pillanata emlékeztetett arra, hogy milyen apróak vagyunk bolygónk néhány élő szervezetéhez képest”

Ha valaki szeretne az óriási kézhez hasonló szobrot a kertjébe, annak körülbelül 12 ezer dollárt (közel 4 millió forintot) kell fizetnie érte.

Érdemes ellátogatni Simon weboldalára és közösségi média oldalaira, amelyek tele vannak hasonló, hihetetlenül részletes szobrokkal: treecarving.co.ukInsagram Facebook


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió