Friss, közös nagylemezét mutatja be a BJC-ben Pozsár Eszter és Nagy János Yancha!

Written by on 2022. 10. 19

Bár csaknem harmincéves barátság és alkotómunka köti őket össze, most először készített közös lemezt Pozsár Eszter fuvolaművész és Nagy János Yancha zongoraművész-zeneszerző. Lélekzet című albumukra javarészt saját szerzeményeik kerültek, melyek a dzsessz, a kortárs és a népzene elemeit ötvözve alkotnak különleges „zenei szövetet”. A lemezbemutató koncert jövő hétfőn lesz a Budapest Jazz Clubban.

Pozsár Eszter Artisjus-díjas fuvolaművész és Nagy János Yancha Erkel Ferenc-díjas zongoraművész-zeneszerző még a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszakán találkozott osztálytársként. Azóta számos más formáció tagjaként hatalmas utat jártak be, és a közös muzsikálás valamilyen formában mindig jelen volt életükben, de közös lemezt, ketten eddig nem készítettek. Mostani társulásuk az előző század improvizatív zenei hagyományait viszi tovább és gondolja újra saját szerzemények formájában.

A kompozíciók fuvolán, alt fuvolán, piccolón, bansurin (bambuszfuvolán), szoprán szaxofonon és zongorán szólalnak meg.

A Lélekzet című lemez javarészt a saját szerzeményeiket tartalmazza. A legkülönbözőbb zenei műfajok által inspirált balladák, bossa novák, up-tempós swingek, szabad improvizációk váltakoznak a felvételeken.

Ez az összeállítás a sokszínűség záloga, hiszen a komponista előadók mesterien ötvözik a duófelállás adta intim atmoszférateremtés lehetőségét, és a gondosan kidolgozott, ebben a formációban elérhető legteljesebb hangzás bemutatását.

 

A Happy Hours vendége: Pozsár Eszter fuvolaművész

Adásban: 2022.10.19.

Műsorvezető: Jazzkovács László

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió