Giuseppe Verdi operája igazi zenei csemegének ígérkezik

Written by on 2022. 08. 01

Attila hun király misztikus alakját számos, ma már megfejthetetlen titok övezi. Története állandó ihletforrás az utókor alkotói számára. Nyugat-Európában a vad barbárság szimbóluma lett és az „Isten ostora” névvel illették. Azonban az V. századi történetíró Priszkosz ezt cáfolja, aki egy követség tagjaként a hun uralkodó udvarában tartózkodott.  Írásaiban Attila hatalmas és ellenálhatatlan,  latinosan műveltségű, karizmatikus diplomata; éles eszű, megfontolt uralkodó. Ez a lenyűgöző személyiség képes volt hatalma alatt egyesíteni és irányítani Európa kis népeit a Kaszpi tengertől Nyugat-Európáig terjedő hatalmas birodalmában. Senkit sem üldözött a hite miatt.

Alakja Verdi képzeletét is megragadta. Hódítóként, de árnyalt érzelem világú férfinek ábrázolja. A történeteben a  vereségre kényszerített Aquila hercegnője rabként kerül a hun táborba. A lány látszólag csatlakozik a hódító seregéhez. Attila felfigyel a hercegnőre, sőt később szerelemre is lobban iránta. Természetesen az udvari ármánykodás és izgalom sem hiányozhat a műből!

A történet alapjául Zacharias Werner 1809-es drámája, az Attila, König der Hunnen szolgált. A Párizsi Operától a Metropolitan Operáig, a világon mindenütt játsszák. Magyarországon először 1972-ben, majd 2004-ben mutatták be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Idén Attila szerepét a népszerű basszus Bretz Gábor alakítja, a női főszerepet pedig a világhírű olasz szoprán, Maria Agresta szólaltatja meg. A csodálatos hangok mellett a show különleges látványvilága is garantálja a feledhetetlen élményt.

Dobó Katát elsősorban színművészként ismerjük, de ebben az előadásban kreatív tanácsadóként működik közre. Hogy ez miben merül ki, és mire számíthatunk jövő héten, arról is mesél a Happy Hours-ban

 

A Happy Hours vendége:  Dobó Kata színművész, az előadás kreatív tanácsadója

Adásban: 2022. 08.01. 16:00

Műsorvezető: Jazzkovács László


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió