Glaser Péter dupla lemezen állított emléket két dzsesszzenésznek

Written by on 2019. 05. 24

A közelmúltban elhunyt két kiváló dzsesszzenész, Farkas Mihály és Mohai Győző emlékére dupla lemezt készített Glaser Péter. A basszusgitáros és hangmérnök mások mellett Tátrai Tibort, Mohai Tamást és Szűcs Gabit hívta el játszani a Bring Down the Angels című anyagra.

A hazai dzsessz-színtér egyik legjobb zongoristájaként számon tartott, többek között a Brass Age nevű formációban játszó Farkas Mihály 2015 végén, 54 évesen tűnt el rejtélyes körülmények között, holttestét egy évvel később a Duna ráckevei szakaszán találták meg, közben kiderült, hogy papíron milliárdos fantomcég-birodalom volt a nevén. A leginkább a Faxni dobosaként ismert Mohai Győző 49 évesen, 2016 júliusában szívinfarktusban hunyt el.

A dupla CD-n összesen huszonkét zenész működik közre. Az első korong alapvetően egy dzsessz-rock fúziós, vokális számokat is tartalmazó anyag. Glaser Péter, Farkas Mihály és Szakos Krisztián kompozíciói mellett dzsessz-sztenderdek (Besame Mucho, Christmas Song), külföldi szerzők művei is szerepelnek rajta.

“Kicsit eklektikus lett az anyag, van korábban otthon félbehagyott szerzemény, meg egykori világsláger is. A nyitódal, a Hol jársz? intróját Farkas Misi kompozíciójából, a húsz éve megjelent Silent Way-lemezről emeltem át, a dal téma részéhez Hárs Viktortól kértem szöveget, amely már Misi és Győző emlékére íródott” – mesélte Glaser Péter.

Hozzátette, hogy egy-egy számhoz énekhangot is képzelt, így került képbe Czerovszky Henrietta, aki a Hol jársz?-t énekli, valamint Kozma Orsi, Harcsa Veronika és Szűcs Gabi. Utóbbi a Besame Muchót adja elő az eredeti spanyol szöveggel, a Bujtor Balázs által vezetett RTQ vonósnégyessel.

Két kiváló gitáros is közreműködik az anyagon: Tátrai Tibor és Mohai Tamás, Győző testvére, akinek számára különösen fájdalmas a múltidézés.

“Együtt indultunk a Faxniban még a nyolcvanas évek elején, és sokáig természetes volt, hogy közösen zenélünk. Aztán különváltak útjaink, de jó testvérek maradtunk. A Faxni miatt később megint összeálltunk és együtt zenéltünk a Berki Tamás Bandben is. Győző mozgalmas dobolásnak nevezte saját stílusát. Farkas Misit még a dzsessztanszakról ismertem, fölöttem járt, New York-i dzsesszes stílusban tudott zongorázni. A kilencvenes évek elején Misi is bekerült a Faxniba, szintetizátoron játszott” – idézte fel Mohai Tamás.

Tátrai Tibor szájgitárt is használ. “Rendszeresen használom ezt az effektet, elsősorban a Tátrai Trendben, amely ezt a dalt is feljátszotta. Tiszta hangszínt használunk Pintér Tibivel, az effekt az emberi hang felé viszi el a gitár hangzását. Általában artikulálok valamit, ami éppen eszembe jut, és az kúszik át a gitáron keresztül” – tette hozzá Tátrai Tibor, aki a Trend mellett a Tátrai Bandben is együtt zenél Glaser Péterrel.

A tavaly készült felvételek között kakukktojás a Cold Nights, amelyet Mohai Győző 1997-ben analóg felszereléssel rögzített saját székesfehérvári stúdiójában György Mihály gitárossal és Glaser Péterrel, vagyis a Handmade-del. A Fonó gondozásában megjelent kiadvány második korongjának alapját egy 2014-es instrumentális felvétel jelentette, amelyre Farkas Mihály és Glaser Péter játszotta fel a zongorista hat, alapvetően smooth jazz szerzeményét. Glaser Péter az anyagot Farkas Mihály akkori elgondolásai alapján fejezte be 2018-ban, Czibere József ütőhangszeres közreműködésével.

A dupla lemez anyagát a közreműködő zenészek egyetlen alkalommal, idén februárban adták elő.

“Szinte lehetetlen lenne megszervezni, ezért nem gondolom, hogy mi még egyszer így egy színpadra állunk majd. Pedig jó lenne” – tette hozzá Mohai Tamás.

Kép: Unsplash/Dolo Igleisas/Matthijs Smit

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió