Glenn Miller rejtélyes halála – 1944 december 15.

Written by on 2020. 12. 15

1944. december 15-én egy repülőgépszerencsétlenség következtében életét vesztette Glenn Miller jazz zenész. Londontól északra fekvő Bedfordban borzasztó ködös időben felszállt egy repülőgépre, ami Párizsba vitte volna.

A gép eltűnt, minden bizonnyal a németek a La Manche-csatorna felett a gépet lelőtték. Anglia és a kontinens között azon a területen repültek, ahol a szövetséges bombázó egységek, a fel nem használt bombatehertől szabadultak meg, mivel a visszatérő repülőnek tilos volt leszállnia bombateherrel a támaszponton. A bombázók a kijelölt területen kiszórták a maradék bombákat, nem figyelve az ott szálló repülőre.

A roncsokat, Glenn Miller holttestét azonban  soha nem találták meg. Mivel erős dohányos volt, szárnyra kapott egy olyan elmélet is, miszerint tüdőrákja lett, állapota nagyon leromlott és a család inkább elrejtette őt a nyilvánosság elől, mert nem akarták, hogy a tömeg, a katonák, akiket erővel, bátorsággal töltött meg a zenéje így, ilyen méltatlan állapotban lássák őt. Vannak egyéb, fantáziadúsabb feltételezések, mint például az, hogy egy párizsi bordélyházban halt meg szívrohamban.

Glenn Miller mindössze 40 éves volt, amikor meghalt. Kora egyik leghíresebb zenésze volt, együttese, a Glenn Miller Band a jazzből indult, de az improvizációkat és a virtuóz szólókat elhagyva zenéjük könnyedebbé vált.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió