Gyorsabb munka kihagyhatatlan Google Chrome trükkökkel

Written by on 2019. 05. 14

A böngésző keresősávja normális esetben egy sima fehér rész a képernyő tetején. A Chrome-ban viszont ezt a kis sávot titkos varázserővel töltötték meg, ezt pedig sokan észre sem veszik. Az üres sávot sokkal többre lehet használni annál, mint hogy simán csak beírjunk oda néhány webcímet. A címsor, vagy ahogyan a Google hívja, Omnibox egy funkcionális munkahely.

Vágjunk is bele. A következő dolgokat (is) tehetjük:

  • Nyissunk számológépet! Írjuk be, hogy 25×25, vagy 25/5, és a válaszban egy számológép applikáció fog megnyílni. Nem kell keresgélni a programot, vagy megnyitni valamit. Direkt a címsorba írva akár hosszabb egyenletekkel is dolgozhatunk és a mértékváltáshoz is kapunk segítséget. Kiszámolhatjuk, hogy hány kilométer 4 mérföld, például.
  • A címsorban a file-jaink segítségével is kereshetünk. A Windows-ban például azt kell beírnunk: C:/ (vagy csak simán C: – a Chrome-nak ez mindegy) és már meg is jelenik a keresésünk eredménye egyszerű szöveges formában. Az almappák linkekként működnek, amelyekre rá lehet kattintani. Sok idős spórolhatunk meg ezzel. Ha van egy ikonunk az asztalra mentve, akkor azt is megtehetjük, hogy behúzzuk a Chrome-ba. A böngésző meg fogja nyitni nekünk.

  • Úgy is lehet e-mailt küldeni, hogy nem nyitjuk meg a Google-t. Erre a linkre van hozzá szükség, érdemes elmenteni a könyvjelzők közé, és akkor egy kattintással már írhatunk is. Nem fogjuk látni a beérkezett leveleinket, semmilyen reklámszemét nem vonja el a figyelmünket a munkáról. Ha be vagyunk jelentkezve, akkor ez a link egyenesen a G-mail felületére fog vinni minket és már írhatunk is.
  • Ha a Chrome sarkában a kicsi, egymás alatt elhelyezkedő pontokra kattintunk, akkor megnyílik a Beállítások menü. Itt meg lehet adni az alapértelmezett kereső funkciókat, vagyis minden olyan oldalt el lehet itt menteni, amelyiken van „search” funkció. Ezek után bármelyik oldalon belül kereshetünk – legyen az a Facebook, a Gmail vagy a Twitter, de akár az Amazon boltjai is. Gyorsabban találhatunk meg bármit, amit a kedvenc oldalainkon keresünk – ez vásárlásnál például nagyon hasznos lehet.

Képek: Pixabay, Unsplash/Brooke Cagle

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió