Hagyd ki néha a reggelit, hogy fokozd az agy teljesítményét

Written by on 2020. 02. 22

Rahul Jandinal kaliforniai agysebész és neurológus szerint az agyi teljesítmény fokozása sokkal egyszerűbb, mint azt az emberek gondolnák. Itt a top 3 módszer:

1. Vegyél egy nagy levegőt

Nagyon fontos az elme megnyugtatása azelőtt, hogy az ember munkába menne. Jandial azt javasolja, hogy végezzünk lassú, mély légzéseket 5 percen keresztül.

“Mielőtt találkoznál a főnököddel a munkahelyeden, (…) keress egy olyan helyet, ahol nyugodtan tudsz venni néhány mély levegőt az orrodon négyig elszámolva, és benn tudod tartani néhány másodpercig, mielőtt kifújnád a szádon szintén négyig számolva” – mondja.

Naponta kétszer elvégezve, ez a “meditációs légzés” segít megnyugtatni az agyi idegeket. Ez “meggyorsítja és eredetibbé teszi” a gondolatainkat – mondja.

2. Egy héten kétszer hagyd ki a reggelit

Jandial szerint a böjtölés pozitív hatással lehet az agyra. Kutatások kimutatták, hogy a böjt hozzájárulhat az elme tisztásához és az érzékek felébresztéséhez, valamint fellendítheti az agyműködést is.

A hét két napján Jandial maga is gyakorolja az időszakos böjtölést. Reggel 9-től délután 5-ig normálisan eszik, de utána 16 órán keresztül semmit nem visz be a szervezetébe, vízen, teán, vagy kávén kívül.

Jandial szerint az a legegyszerűbb módja a 16 óra eléréséhez, hogy kihagyjuk a reggelit. Noha a reggelit a nap legfontosabb étkezésének tartják, azt állítja, semmi bizonyíték nincsen, ami alátámasztaná ezt a teóriát. Azonban azt javasolja, hogy bármilyen böjtölés megkezdése előtt mindenki konzultáljon az orvosával.

3. Legyél függőleges!

Állj fel és sétálj amennyit csak lehet munka közben – javasolja Jandial.

Az agyat egy függőleges testre találták ki”

– mondja, és hozzáteszi, hogy ha állunk vagy sétálunk, akkor az agy “BDNF-fel zuhanyozza magát” (Brain-Derived Neurotrophic Factor). A BDNF – az agyi eredetű növekedési faktor – egy olyan fehérje, amely gátolja a meglévő agysejtek pusztulását és segíti az újak születését is.

Jandinal szerint a függőleges helyzet anélkül tuningolja fel az agyat, hogy bármilyen pirulát vagy gyógyszert szednénk.

Forrás

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió