Helbing Ferenc, a plakátművészet mestere kiállítás – Happy Hours

Written by on 2020. 09. 28

A Happy Hours és Jazzkovács László mai vendége Veress Kinga művészettörténész, A “Helbing Ferenc, a plakátművészet mestere” kiállítás kurátora!

Kép: mkvm.hu

Százötven éve született Helbing Ferenc, a szecessziós plakátművészet és reklámgrafika egyik legkiválóbb hazai művelője. Helbing a dekoratív nyomtatványok szinte minden műfajában alkotott.

Bámulatos karriert futott be: nyomdászinasként kezdte pályáját, az 1900-as évek elején lett belőle elismert, megbecsült tervezőgrafikus, sőt, képzőművészeti tárlatokon kiállító művész, majd az alkalmazottgrafikus-képzés egyik motorja, az Iparművészeti Iskola tanára, igazgatója. Hosszú élete során a grafika több területén tevékenykedett. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum októberben megjelenő kismonográfiával emlékezik meg a művészről, a nemrég megnyílt tárlat pedig a készülő könyv egyfajta összefoglalása. A kiállítás az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzetei Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a miskolci Hermann Ottó Múzeum és az MKVM gyűjteményi anyagából mutat be válogatást.

Kezdés: 16:00

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

Forrás, további információ: mkvm.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió