Rozéban az igazság!
Written by Ribáry Manuéla on 2018. 05. 04
Idén tavasszal beköszöntött a nyár, ezért hamar a poharunkba került a rozébor. Napsütés, május, csajos beszélgetések, esti fröccsözés, terasz-szezon, Duna-part és kisebb-nagyobb borfesztiválok ma már állandó tagja a rozé. Nézzük mit érdemes tudni róla!
Nem a rozébor még mindig nem a vörösbor és a fehérbor keveréke, hanem attól lesz olyan szép rózsaszínes vagy lazacos a színe, hogy kevesebb ideig áztatják a kék szőlőt. Az áztatás idejétől függően világosabb vagy sötétebb lesz. Ez alól egyedül a champagne készítése esetén térhetünk el. Hazánkban Somló környékén a legelterjedtebb a rozékészítés, de az egész országban találunk jó minőségű rozékat, mivel népszerűsége miatt szinte mindenki foglalkozik vele. A legkedveltebb alapanyaga a kékfrankos és általában 10-12 Celsius-fokon kell tárolni.
Könnyen fogyaszthatósága ellenére nem olyan könnyű előállítani és a marketingeseknek köszönhetően a borral komolyabban foglalkozó emberek beskatulyázták ezeket a borokat a nyár és a nők borának. Ráadásul Amerikában egy egész generáció nőtt bele a rozéborokba, ezért kevésbé értékelik ezt a fajtát, mint a fehéret vagy a vöröset. Könnyed test, gyümölcsös aroma, lendületes savak jellemzik. Tökéletesen passzolnak a legkülönfélébb salátákhoz, szárnyasokhoz és a paradicsomos ételekhez is.
A rozét sok helyen rosénak írják, mivel a bor elnevezését a franciáktól vettük át. Ettől függetlenül a magyar nyelvben a „z” -vel írjuk helyesen.
Mi a helyzet a kalóriákkal?
A kalóriamennyiséget a borok alkohol és cukortartalma határozza meg, ezért, ha még épp készülünk a bikiniszezonra, akkor érdemes számolni a kalóriákat és az elfogyasztott mennyiséget egy kis izzasztó jógával ledolgozni. Vagy ilyenkor lehet jó választás a rozéfröccs.
Bor alkoholtartalma (1 dl) – Bor kalóriatartalma (1 dl)
9% 48 kcal
10% 54 kcal
11% 59 kcal
12% 61 kcal
13% 68 kcal
14% 74 kcal
15% 80 kcal
16% 85 kcal
A rozéfröccs szódával készül!
Mint minden más fröccs is. Jobb helyeken külön adnak egy 1 literes szódát a borunkhoz. És mivel az ismétlés a tudás atyja, ezért itt vannak a legfontosabb keverési kategóriák.
- Kisfröccs 1 dl bor, 1 dl szóda
- Nagyfröccs 2 dl bor, 1 dl szóda
- Hosszúlépés 1 dl bor, 2 dl szóda
- Házmester 3 dl bor, 2 dl szóda
- Vice- házmester 2 dl bor, 3 dl szóda
- Háziúr 4 dl bor, 1 dl szóda
- Albérlő 1 dl bor, 4 dl szóda
- Magyar-angol 6 dl bor, 3 dl szóda
- Sportfröccs 1 dl bor, 4 dl szóda
Ha pedig borkóstolóra megyünk, akkor a következő dolgokra figyeljünk:
-
-
- együnk már a kóstolás előtt és közben is
- fogyasszunk sok szénsavmentes vizet
- ne féljünk kérdezni
- ha nem ízlik a bor, nyugodtan köpjük ki
- nem kell az összes bort meginni, fő a mértékletesség
- a fűszeres és majonézes ételeket felejtsük el
- végezetül, amikor már kihívást jelent a beszéd és a járásunk is bizonytalan, akkor méltóságunkat megőrizve, hagyjuk el a helyszínt!
-
Kép: Unsplash/John Canelis, Fiona Grant
Ribáry Manuéla