Hogyan győzd le az időt? Tippek a hatékonyabb munkavégzéshez

Written by on 2020. 01. 14

Állíts fel célokat, kapcsold ki az értesítéseket, tarts szünetet: néhány hasznos tanács, amit ha megfogadsz, hatékonyabban fog menni a munka.

Az idő a világon a legértékesebb árucikk, mivel mindannyian egyre többet és többet akarunk belőle. A nap 25. órája, vagy a hét 8. napja jól jönne, de sajnos mindkettő elérhetetlennek tűnik. De mi lenne akkor, ha ezeket az órákat/napokat valahogy mégis meg lehetne szerezni? Az O2 Business szerint a munkavállalók akár heti +3,14 órát is szerezhetnek, ami évi viszonylatban +18 napot jelentene. De hogyan?

Az O2 Business szerint elsősorban lehetőséget kell biztosítani az alkalmazottaknak, hogy a munkát akárhol, akármikor és akárhogyan el tudják végezni. Ez redukálhatja a munkahelyekre történő ingázásra szánt időt, lehetővé téve ezzel a munkaidő hatékonyabb felhasználását.

Viszont a különböző technológiai megoldásokon (pl. videókonferencia, összeköttetést segítő appok) túl egyénileg is tehetsz intézkedéseket a produktivitás javítása érdekében.

1. Limitáld az egy adott feladatra szánt időt

Ha lebontjuk a napot az arra a napra szánt feladatokra, és kényszerítjük magunkat arra, hogy egy adott időn belül elvégezzük őket, az növelheti a koncentrációt. Fegyelmezettnek kell lenni az időlimitek betartásában, mert ha egy feladatot nem fejezel be időben, akkor borulhat az egész rendszer.

2. Először a legnehezebb feladatot végezd el

Bár mindig nagy a kísértés, hogy a legkisebb és legegyszerűbb feladatokat végezzük el előbb, a nehezeket pedig elhalasszuk, sokkal nagyobb elégedettség érzetet és megkönnyebbülést fogsz érezni, hogyha először a legnehezebb feladatot tudod le. Ezen felül, ha ezt napi szokássá tudod alakítani, javulni fog a produktivitásod és minden nap sikerélményed lesz.

3. Tarts szünetet

A friss levegő oxigént visz a véráramba, felébreszt és a hangulatodat is feljavítja, úgyhogy ebédidőben mindenképp menj ki a levegőre sétálni egyet. Még egy szürke napon is 15 perc a friss levegőn csak pozitív hatással lehet a koncentrációdra, illetve felszabadulást jelenthet a számítógép képernyőjének vibrálása alól. Ezen felül rendszeres apróbb szüneteket is hasznos tartani, pl. felállni az íróasztaltól 1-2 percre és kinyújtóztatni a végtagokat.

4. Kapcsold ki az értesítéseket a mobilodon

Az egyik legfontosabb pillére a hatékony munkavégzésnek, hogy semmiféle közösségi oldalról származó értesítés ne tudjon kizökkenteni a munkából. Az emberek, ha megnéznek egy értesítést, hajlamosak végeláthatatlanul görgetni a különböző közösségi médiai oldalakat. Az időtolvaj értesítésektől meg kell szabadulni, úgyhogy mindenképp némítsd le a mobilt, vagy csak egyszerűen kapcsold ki az értesítéseket a beállításokban.

5. Egyszerre csak egy feladatra összpontosíts

“Aki mindegyik mesterség űzője, az semelyik mesterség mestere” – tartja a régi mondás, és hatalmas igazság van mögötte. Nem úgy lettünk tervezve, hogy egyszerre több feladatot is el tudjunk végezni, hiszen az nagy mértékben csökkentené a hatékonyságot. A “multitasking” szinte lehetetlenné teszi a koncentrálást, illetve a munkákkal való zsonglőrködés csak terheli az agyat és stresszt okoz.

Ezeken túl a megfelelő táplálkozás és alvásmennyiség, illetve a munkahely átgondolt megválasztása mind alapvető tényezők a munkavégzés hatékonyságában.

Források: 1 2 3

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió