Hogyan reagáljunk, ha megkérdezik tőlünk: ‘Ön milyen fizetésre számít?’

Written by on 2019. 12. 11

Az egyik legigazságtalanabb kérdés, amikor egy állásinterjún megkérdezik tőlünk, hogy milyen fizetést tartanánk megfelelőnek.

Ez a kérdés nem csak etikátlan, de sérti a tárgyalások egyik alapvető szabályát is, mely szerint az veszít, aki először beszél. Természetesen a kérdés feltevésének van értelme, hiszen a munkáltató próbálja megszerezni a legnagyobb tehetségeket a legkedvezményesebb áron. Ezért elég valószínű, hogy benne találjuk magunkat ebben a szituációban, amikor egy olyan munkáltatóval beszélünk,  akinek szeretnénk dolgozni. Mit tudunk tenni ebben a helyzetben? A jó hír az, hogy van néhány előnyös taktika, ami beválhat anélkül, hogy elbaltáznánk a munkalehetőséget.

1. Áruljuk el jelenlegi fizetésünket

Habár nem igazán javasolt ezt a módszert alkalmazni, ez a legegyszerűbb reakció, arra a kérdésre, hogy mennyit akarunk keresni. Ezután még ki lehet egészíteni a választ annak a kiemelésével, hogy reméljük, itt nagyobb fizetésre tudunk szert tenni. Ne felejtsük el megemlíteni a különböző bónuszainkat és az alapvető juttatásokat sem, ha vannak ilyenek. Ebben a forgatókönyvben a bizalmunkkal tiszteljük meg a munkáltatót azzal, hogy velünk jól fog eljárni. És természetesen nem kell elfogadni a munkát, ha túl olcsó.

2. Nevezzük meg a mennyiséget

Egy másik lehetőség az, hogy vesszük azt, amit jelenleg keresünk és megnevezünk egy konkrét számot, amennyivel meg szeretnénk növelni ezt az összeget, pl. egy egészséges 25%-kal, és megnézzük mi történik. Azzal, hogy ezt tesszük, egy olyan számmal jövünk elő, amellyel elégedettek lennénk, és amiért megérné munkahelyet váltani. A kockázat itt persze az, ha még így is alálövünk annak, amennyit a munkáltató hajlandó lenne fizetni.

3. Legyünk felkészültek a várható fizetést illetően

Régebben csak a vállalatok rendelkeztek azzal az információval, hogy mennyit fizetnek a mi pozíciónkban lévő embereknek. Ma már az internet segítségével könnyebben utána tudunk járni, mennyit keresnek az emberek ugyanazért a munkáért.

Ha elvégeztük a házi feladatot, abban az esetben az interjú során megválaszolhatjuk például úgy a kérdést, hogy “Utánanéztem mennyit lehet keresni átlagosan ebben a pozícióban, és megértésem szerint ez az összeg lenne megfelelő számomra”. Ez egy kiváló módja annak, hogy a személyes megbeszélést átfordítsuk piaci alapúra. Nem mellesleg, feltehetőleg a munkáltató cég is megtette ezeket az előkészületeket, hogy beállítsa a fizetési állományt erre az állásra.

4.Piaci extra

A negyedik módszert abban bízva alkalmazhatjuk, hogy a munkáltató hajlandó többet fizetni, mint az átlagos piaci érték, hogy vonzza a kiemelkedő tehetségeket. Ide juthatunk például azzal a válasszal, hogy: “Tudom, hogy alapvetően az átlagos összeget kapnám, ha képzett lennék, de bízom abban, hogy képességeim és tapasztalataim alapján a középső piaci érték fölé kerülök.” Ha hajlandóak vagyunk olyan pluszt beleadni, ami az átlag fölé visz minket, és a teljesítménybónuszt bevállaljuk  kockázati tényezőként, akkor elég jó esélyeink vannak a kívánt fizetés elérésében.

Ezzel a válasszal megmutathatjuk, hogy elvégeztük az alapvető házi feladatunkat, tudjuk mennyi az átlag fizetés ennél a pozíciónál, és hogy mi többet szeretnénk ennél keresni. Ezért a munkáltató egy olyan ajánlattal fog előrukkolni, amely biztosan elnyeri tetszésünket.

Tehát, ha oda lyukadunk ki egy állásinterjún, hogy megkérdezik tőlünk mennyit szeretnénk keresni, igazán kifizetődhet, ha felkészültek vagyunk az állásunkat illetően és, ha magunkban eldöntöttük már milyen fizetéssel lennénk elégedettek. Másképp csak abban bízhatunk, hogy őszinték vagyunk, a munkáltatónk pedig nagylelkű, és szándékában áll jó fizetést adni.

Források: 1 2 3


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió