Hol található Régi-Zéland?

Written by on 2020. 09. 15

Régi-Mexikó az Mexikó, Old York pedig York. De vajon hol található Régi-Zéland?

Az első nyugati felfedező, aki a mai Új-Zéland szigetét (akkor még csak a délit sikerült megtalálni) elérte, a holland Abel Tasman, Tazmánia szigetének névadója volt. Amikor 1642-ben megérkezett, kissé elkalibrálta magát, hiszen azt hitte Argentína csücskénél jár (Tasman kissé zavarban volt, hosszú utat tett meg). Mindenesetre az újonnan felfedezett szárazföldet Staten Landtnak nevezte el, a korabeli holland felfedezők szokása szerint a holland parlamentről (Staten Island, New York híres szigete ugyanígy kapta a nevét).

Három évvel később Hendrik Brouwer és Joan Blaeu holland térképészek jöttek rá, hogy a sziget nem egészen ott van, ahová Tasman a térképre felrajzolta. A hibát észlelő térképészek feljogosítva érezték magukat a sziget nevének megváltoztatására, így lett a dél-hollandiai tartomány után a név Nieuw Zeeland. Zeeland szintén szigetekből áll, neve hollandul „tengerföldet” jelent.

Száz évvel később, az 1770-es években a brit James Cook kapitány, minden idők egyik legnagyobb felfedezője három nagyobb utat is megtett a szigetek felé. Természetesen ő sem arrafelé tartott, de ha már legénysége Nieuw Zeelandba tévedt, körbehajózta a szigeteket, feltérképezte a terület partvonalának nagy részét, és át is keresztelte, hogy az angolok is ki tudják ejteni: így lett New Zealand.

A kérdésre tehát megkaptuk a választ: az eredeti Zeeland Hollandia délnyugati csücskében található. A számos szigetből és félszigetből álló tartomány Hollandia legkevésbé lakott területe. Nyáron strandjai népszerű turistacélpontok, egyes területein a népesség a nyári főszezonban akár négyszer akkora is lehet.

Források: 1 2 3

Kép: holidayzeeland.com

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió