Rákositól Kádárig: szocreál képeket mutat be egy új kiállítás Budapesten

Written by on 2022. 06. 14

Egy éves kutatómunka áll a szerdán nyíló  „Szocreál képzőművészet a Rákosi-Kádár korszakban” című kiállítás különleges gyűjtése mögött. A szocreál festmények eltűntek a mindennapokból, kevés alkotás bukkan fel aukciókon vagy régiség piacokon, de feltehetőleg sok van még belőlük vidéken magánembereknél, gyűjtőknél, hivatalokban, vagy pincében, padláson láthatatlan módon. A Gaál Imre Galéria tárlata ezeket a ritkaságokat vonultatja fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem gondolunk rá, de sok helyen találkozhatunk még szocreál festészettel, szobrokkal pályaudvarokon, köztereken, elvétve még hivatalokban is. Barabás Géza festménykereskedő-szakértő rengeteg időt  fordított arra, hogy megtalálja ezeket a jobbára már elfeledett ritkaságait. Betekintett a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria képnyilvántartásába és raktáraiba, de gyűjtőknél, kereskedőknél és régiségpiacokon is keresgélt.

A kiállítás megszervezése arra ösztönözte a festménykereskedőt, hogy egy könyvet is kiadjon a témáról, aminek a címe megegyezik a kiállítás címével. A könyvben 98 festmény, 12 rézkarc, 7 korhű zászló kerül bemutatásra. A kiállításon 55 festmény, közte a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő 9 nagyméretű, impozáns, kimagasló kvalitású festménye tekinthető meg.

A festmények becsült értéke eltörpül a muzeális értékétől, egyediségüket nem lehet forintban mérni. A kiváló kvalitású, korhű, gondosan összeválogatott művek ismeretterjesztő módon történelmi visszatekintést, egyben értékes kulturális szórakozást nyújtanak az érdeklődőknek.

A kiállítást augusztus elejéig nézhetjük meg.

 

Adásban: 2022. 06.13. 16:00

Műsorvezető: Jazzkovács László

 

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió