Hulladékból energia: Fennállásának rekordtermelését érte el a Budapesti Közművek kiemelt létesítménye

Written by on 2022. 02. 21

Fennállásának rekordtermelését érte el 2021-ben a Budapesti Közművek egyik kiemelt távhőtermelő létesítménye, a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű.

Forrás: Budapesti Közművek

A létesítmény közel egymillió gigajoule hőenergiát állított elő. Az 1982-ben üzembe helyezett, időközben teljes rekonstrukción átesett mű Budapest, és egyúttal Magyarország egyetlen, kommunális hulladékot termikusan hasznosító létesítménye. Az erőmű működése 2021-ben 28 millió m3 földgáz felhasználását takarította meg Magyarország számára.

A Nemzeti Energiastratégiában is kiemelten szerepel a Zöld Távhő Program. A megfogalmazott célkitűzés alapján a földgáz részarányát a távhőtermelésben 2030-ra a jelenlegi, országosan 70% feletti szintről 50%-ra kell csökkenteni. A most elért rekordnagyságú hulladékalapú távhőtermelés ehhez a célhoz visz közelebb.

Ez a fajta energia éves szinten is rengeteget segít abban, hogy kisebb legyen a CO2kibocsátás, ezáltal csökkenjen a légszennyezés. A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben tavaly megtermelt hőenergia 28 000 átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította környezetbarát, fenntartható módon.

De hogyan is lesz a hulladékból energia? Hogy működik ez a gyakorlatban? Ebben segít ma eligazodni Orbán Tibor, a Budapesti Közművek távhőszolgáltatási és energetikai vezérigazgató-helyettese.

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Mogyorósi Péter


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió