Húsvéti felüdülés a PONT Fesztiválon

Written by on 2018. 03. 23

Március 30-tól április 1-ig immár másodszor rendezik meg a Pont Fesztivált, amely Budapest talán legizgalmasabb húsvéti programjaival, téged is vár.

Garantáltan minden érdeklődő meg fogja találni a számára legérdekesebb programot a Várkert Bazárban. Szardínia világhírű polifonikus férfi énekegyüttese, Szalóki Ági, Petrás Mária, Rutkai Bori, Klárisok, Romano Drom és a Berán Vonósnégyes, Vujicsics Együttes, flamenco, szőnyegszövés, húsvéti néphagyományok, népénekek, a cremonai hegedű csodája és még számos a mediterráneum és a magyar húsvéti tradíciókhoz köthető szokásokkal, workshopokkal találkozhatunk.

Zene a léleknek

A Pont nagypénteken Petrás Mária keramikus és népdalénekes kiállításának megnyitójával indul. Petrás Mária ritkán hallható moldvai népénekekkel idézi fel a húsvéthoz kötődő bibliai eseményeket.

Emellett betekinthetünk a polifónikus éneklés szardíniai hagyományába, köszönhetően a Cuncordu E Tenore De Orosei férfi énekegyüttesnek. A workshop mellett, szombat este koncertet is adnak. A polifónikus éneklésnek oly nagy hagyománya van Szardínia szigetén, hogy korábban ez a fajta, torokéneklési módszer egyetemi tananyag is volt. A szigeten élő basszus- és kontraénekes férfiak egész évben a húsvéti megmérettetésre készülnek. Nagy dicsőség ez azoknak, akik megnyerik ezt a nemformális „versenyt”. Nekünk pedig nagy lehetőség, hogy élőben láthatjuk őket.

A férfiak után pedig egy csodálatos női énekesnő, Szalóki Ági lép a színpadra. Azon kevés előadó közé tartozik, aki mesteri módon sajátította el a falusi éneklés dialektusait – mondta Liber Endre, az eseményt megálmodó Hangvető művészeti igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón. Az erdélyi Buzában és Magyarszováton szívta magába a tudást. Koncertjén a Fújnak a fellegek című válogatásanyagot mutatja be.

A Pont Fesztivál az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva állította össze aktuális programját, ezért vasárnap Szegőfi Luca segítségével, élő kísérettel sajátíthatjuk el a flamenco alapjait. A flamenco még a 15. század előtt, a mórok, cigányok, zsidók és andalúzok együttélése idején alakult ki, manapság elsősorban a gitanók, a helyi cigány közösségek művelik. A flamenco egy igazán lenyűgöző ének és tánc, ahol összehangban kell lennie a kezünknek, lábunknak és a testünknek is. A workshopot az este fellépő Flamenco Trio tagjai kísérik.

És a Pont még ezt is képes fokozni egy olyan zárókoncerttel, mely a délszláv hagyomány télűző rítusait és az UNESCO által is bejegyzett Bećarac (betyáros) dalokat ötvözi. Színpadon a Vujicsics Együttes, ne maradjunk le róla!

Gyerekeknek, családoknak

A szerevezők a kicsikre is gondoltak. Lesznek játékok, tojásfestés, tavaszváró dalok, mesék, lehet húsvéti nyuszit, mézeskalácsot készíteni és gólyalábasokat, marionetteket csodálni. Szombaton és vasárnap is szabadtéri koncerteken várják a gyerkőcöket. A Rutkai Bori Banda tavaszcsalogató dalai Nyúl Ubullal, Tímár Sára és zenekara rendhagyó passióval, népénekkel, Korzenszky Klára formációja a Klárisok mondókákkal, népdalokkal, végül, de nem utolsó sorban pedig a Romano Drom és a Berán Vonósnégyes koncerten az oláh cigány dallamok keverednek a klasszikusokkal.

Aki kimarad, lemarad!

Képek: Pont Fesztivál


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió