Ifjabb Oláh Kálmán is a friss Junior Prima díjasok között!

Written by on 2021. 12. 10

A Happy Hours mai vendége Oláh Kálmán Junior Prima-díjas jazz-szaxofonművész!

Ismét a zeneművészet tíz legkiválóbb fiatal képviselőjét díjazta az MVM. A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának kétmillió forinttal járó elismeréseit tizennegyedik alkalommal adták át november végén. Közel másfél évtizede díjazzák a legkiemelkedőbb harminc év alatti fiatal tehetségeket a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájában.

Ifjabb Oláh Kálmánnál már a kezdetekben magasan volt a léc: édesapja, Oláh Kálmán a Zeneakadémia jazz tanszékének adjunktusa, világszerte ismert zongoraművész; bátyja, Oláh Krisztián pedig szintén édesapjuk nyomdokain halad, maga is a zongora mellett köteleződött el. Ifj. Oláh Kálmán azonban tizenhárom évesen a zongora mellett elkezdett szaxofonon játszani, és egy év alatt úgy megszerette a hangszert, hogy a konzis felvételi előtt elhatározta, hogy inkább jazzszaxofon szakra jelentkezik. Felvették, és a következő négy évben Kollmann Gábor növendékeként tanulhatott.

Persze már kisgyerekként ott ült édesapja koncertjeim, a zene belé ivódott. „Számomra a szaxofon maga a megtestesült jazz” – vallja. A családi közös zenélések a mai napig megvannak,  hiszen az apukája és a testvére együttesében is játszik, de már van saját formációja is: az Oláh Kálmán Jr. Quintet.

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

Borítókép: Oláh Kálmán Jr. Quintet / Facebook


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió