Így jutunk el az unalomtól a legjobb ötletekig!

Written by on 2018. 05. 10

Bár az unalom elsősorban a kamaszokra jellemző, azonban mi is kerülhetünk olyan helyzetekbe, amikor azt érezzük letöltöttük az összes új érdekes alkalmazást a telefonra, hatszor kitakarítottuk a lakást, végigjátszottuk az összes online játékot és kínszenvedésünkben már bugyuta fotókkal bombázzuk a barátainkat.

Egy unalmas munkahely, ahol nem vár ránk sok feladat vagy egy megváltozott élethelyzet (pl. gyermekszülés, hónapokig tartó álláskeresés) könnyen azt az érzetet keltheti bennük, hogy minden nap szinte pont ugyanúgy telik el és nincs egy darabka jó ötletünk sem. Hiába ülünk le ötletelni azzal a szándékkal, hogy akkor „márpedigdemostakkoris” ki fogjuk találni a jövőnket vagy a cég új logóját az agyunk nem így működik. Ráadásul ez szörnyű érzés, mert minél jobban koncentrálunk, annál inkább nincs semmi a fejünkben.

Mi történik velünk, ha unatkozunk? És mi történik, ha sosem unatkozunk?

Mi történne, ha teljesen eltűnne ez az emberi állapot? Amikor unatkozunk az agyunk egy alapállapotra áll be. Testünk robotpilótaként üzemel, amíg kiteregetjük a ruhákat vagy utazunk a munkahelyünkre, de agyunk épphogy ilyenkor a legelfoglaltabb.

Amint unatkozni kezdünk és engedjük, hogy elménk elkalandozzon egy kicsit a tudatosságunkon túl, tudat alatt kezdünk el gondolkozni. És bár kényelmetlenül érezhetjük magunkat, amikor egy kanapén fekve pakolgatjuk egyik lábunkat a másikra mégis fontos ez az időszak. Az unalom arra buzdítja az embereket, hogy találjunk rá arra a tevékenységre, amit valójában keresünk. – mondja Dr. Sandi Mann unatkozáskutató (University of Central Lancashire).

Dr. Daniel Lavitin ideggyógyász szerint minden alkalommal, amikor valami másra fordítjuk a figyelmünket agyunk tápanyagot használ fel. Multitasking során, vagyis amikor 4-5 felé irányuló figyelemmel kapcsolatos feladatot végzünk, akkor valójában nem egyszerre csináljuk meg őket, hanem gyorsan válogatunk közöttük, kimerítve ezzel idegi erőforrásainkat.

Így nem véletlen, hogy leszaladunk és veszünk magunknak egy tábla csokit, utána betömünk néhány bonbont és végül egy málnahabossal zárjuk a napot.

Mennyit ér a figyelmünk?

Egy évtizeddel ezelőtt a munkahelyi figyelmünket három percenként váltogattuk, most ezt 45 másodpercenként tesszük meg, és ez így megy egész álló nap. Egy átlagember naponta 74-szer nézi meg az e-mailjeit és 566-szor vált feladatot (mióta lettünk ennyire fontos emberek…?). Minél kevesebbet alszik valaki, annál valószínűbb, hogy felmegy valamelyik közösségi oldalra. Mi történne, ha megszakítanánk ezt az ördögi kört? Mi lenne, ha visszaszereznénk az elvesztegetett időt? Segítene beindítani a kreativitásunkat?

Rengeteg embernek olyan kapcsolata van a telefonjával, mint a gyermekével. Vele ébred, vele fekszik, simogatja, „eteti” stb. És mint tudjuk a felhasználók figyelme és adatai sokat érnek. Gyakorlatilag az online térben mi magunk egy termék vagyunk. Minden alkalommal, amikor megnyitunk egy oldalt, azonnal árverést tartanak, hogy megnézzék mennyit ér az az egy hirdetés (a miénk).

Unatkozni jó!

Unalmas perceink során (persze, ha nem a telefonunkat nyomogatjuk) megcsodálhatjuk a naplementét, az ablakból kifelé bámulva fura, de szórakoztató összefüggésekre jöhetünk rá, észrevehetjük egy kedves ember mosolyát és végül, de nem utolsósorban a semmittevés során tud a felszínre törni a legkreatívabb énünk. Elsőre talán furcsa és kényelmetlen lesz, de az unalom során zseniális ötletek juthatnak az eszünkbe.

Kép: Freepik/ @katemangostar, Unsplash/Mihai Surdu

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió