Így találkozik a jazz a költészettel

Written by on 2018. 04. 11

A „Költészet napját” 1964 óta ünnepeljük és ilyenkor elárasztják versekkel a várost. A költészet és a zene kapcsolata már az ókor óta összekapcsolódik, hiszen mindkét művészeti ág ritmusokba szedve mondja el az életben megélt érzéseket, mint a halált, a szerelmet, a vágyakozást vagy a boldogságot. Meglepő módon viszonylag kevés ilyen alkotás született, de most hármat is megismerhettek.

Rober Creeley találkozása Steve Swallow-val

Robert Creeley költő szerint jazz-re írni „fizikai szükséglet”. Főleg Charlie Parker és Miles Davis okozott számára komoly függőséget, míg Steve Swallow, Creeley nyers, minimalista szövegei iránt érzett így, ezért nem csoda, hogy a kettőjük együttműködése hosszúra nyúlt. Végül 1979-ben adták ki a Home (Haza) című albumot egy igazi álomzenekarral: Swallow-val, Setve Kuhn zongoristával, David Liebman szaxofonossal, Lyle May szintetizátorossal, a doboknál pedig Bod Moses-szel. Mivel Swallow Creeley szavaihoz igazítja a zenéjét, mind a kilenc dalt, Liebman szívbemarkoló szólója keretez, a Home (Haza) egyszerre dal és vers.

Elizabeth Bishop találkozása Jeremy Siskind-del

A zongorista és zeneszerző Jeremy Siskind ringatózó, élénk dallamú keringői remek környeztet teremtenek Elizabeth Bishop veszteségről szóló parasztdalainak. Siskind-nek mesterdiplomája van angolból és összehasonlító irodalomtudományból a Columbia egyetemen, eléggé jól ismeri a költészetet ahhoz, hogy egy kicsit átvegye a „hatalmat” felette. Ahelyett, hogy szóról szóra követné Bishop szövegeit, ő Frankeinsteint alkotott (a saját szavaival élve) a „One Art” (Egy művészet) című versből, parafrazálva, gondosan feldolgozva és kiemelve a romantikus háttér-történetet. Siskind zongoraszólója nyit Lucas Pino szaxofonos darabjai mellett. Nancy Harm pedig erőteljes és hűvös hangjával mondja el a történetet, ami melankóliába fordul a végén.

Jaybe Cortez és a Tűzköpők

Cortez költő, aktivista, kiadó és előadóművész. Őszintén és élesen írt szexuális, szociális problémákról és a politikáról. 12 verseskötetet adott ki és számos díjat nyert vele, beleértve a Langston Hughes díjat és az Amerikai Könyv díját. Cortez kifejezetten tehetséges volt a saját versei zenére való olvasásában. Kilenc lemezt készített, kezdve az Ünneplések és magányossággal 1974-ben. Az „Ott van”-t 1982-ben vette fel a bandájával a Tűzköpőkkel. A címdal tárgyilagos és pusztító.

A költészet és a jazz a mai napig szoros kapcsolatban állnak. Oda-vissza hatnak egymásra a szimbólumaik, témáik és a motívumaik, ezért ne csak ma, hanem az év minden napján olvassunk verseket!

Kép: Freepik/freepik


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió