Ikonikus jazz pillanatok a filmvásznon

Written by on 2018. 03. 22

Az igazi 20. századi művészeti formák, mint a mozi és a jazz egymás mellett fejlődnek egészen a napjainkig. A Lumiere fivérek március 22-én mutatták be először a mozgófilmet, amivel gyakorlatilag sokkolták a világot. A jazz legalább ekkorát robbantott az ösztönös és lázadó stílusával.

Újra reneszánszát éli a némafilmek jazz zenével való kísérete, ami talán napjainkban nagyobb sikernek örvend, mint anno. Nézzük meg azokat a fantasztikus zenei pillanatokat, amivel a jazz zene a filmtörténetbe is örök életre beírta a nevét.

A vágy villamosa

A tabudöntögető, fülledt erotikával, Marlon Brando által megformált valódi dühkitörésekkel, realista ábrázolásmóddal rendelkező filmben a jazz óhatatlanul felerősíti bennünk a látottakat. A film óriási port kavart és a forgatás is majdnem megszakadt, de a kimaradt jeleneteket, próbafelvételeket és a rendezővel készített dokumentumfilmet megnézhetjük a film speciális DVD kiadásában. Most azonban lássunk egy csúcsjelenetet!

New York, New York

Martin Scorsese kétségkívül a világ egyik, ha nem a legjobb rendezője, aki két olyan zseniális színésszel dolgozott együtt a filmben, mint Liza Minelli és Robert de Niro. A film noir és a musical egyvelegében Minelli kisasszony felemelkedik dalra fakad.

Bíborszín

Kevés csoport marginalizálódott annyira a 20. századi Egyesült Államok déli részén, mint az fekete, afroamerikai nők. Steven Spielberg azonban abszolút sikeresen nyúlt hozzá Alice Walker Kedves Jóisten című regényéhez (amiből a film készült). A történet egy afroamerikai írónő életét dolgozza fel, ahol nem csak a bőrszíne miatti másodrangúsággal szembesülhetünk, hanem nőként is megtiporják: „Csak nézd meg magad, nigger vagy, szegény vagy, csúnya vagy és nő vagy.” – mondja a filmbéli színésznő férj. A fiatal, elnyomott emberek, különös szeretettel fordultak a jazzhez, mint önkifejező módszerhez. Íme egy lázadó és katartikus pillanat!

Éjfélkor Párizsban

Woody Allen elrepít minket az 1920-as évekbe, ahol feltűnik: Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, Cole Porter, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Luis Buñuel. Persze a történet mit sem ér szerelem és egy jelenbéli szál nélkül. Ajánljuk!

Kaliforniai álom

Végül zárjuk az összeállításunkat egy kortárs darabbal. A kaliforniai álomban benne van minden, ami egy amerikai filmben benne kell, hogy legyen: álmok, dráma, szerelem. Azonban a film legnagyobb kérdése a „mi lett volna, ha?”

Kép: Freepik/natanaelginting


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió