Inzulinrezisztencia: 10 emberből 6 érintett

Written by on 2018. 09. 18

Dr. Jazzy című műsorunkban két részen keresztül beszélgettünk dr. Benkő Éva orvos, akupunktőrrel az inzulinrezisztenciáról. A ma már népbetegségnek tekinthető nem megfelelő vércukorszint már egyre több gyermeknél is jelentkezik, ezért rendkívül fontos lenne odafigyelni az étkezésünkre és az életmódunkra. 

Az inzulinrezisztencia belépő a cukorbetegséghez, pajzsmirigy-betegséghez, elhízáshoz és a szív-és érrendszeri problémákhoz, szívinfarktushoz, agyvérzéshez, elbutuláshoz vezethet, ezért nem lehet félvállról venni a tüneteket. Életmódváltás esetén azt gondoljuk, hogy elég egészségesen táplálkoznunk és heti többször mozognunk, miközben ez az ELSŐ lépés, amit tehetünk önmagunkért.

Mik a tünetek?

Étkezés után 1-3 órával a vércukorszint leesését tapasztalhatja az illető, emellett indokolatlan feszültség, agresszivitás, koncentrációs zavar, emlékezetproblémák, kézremegés, verejtékezés, szédülés, szemkáprázás jellemező. Szintén a szénhidrát-anyagcsere zavara, azaz az inzulinrezisztencia jele lehet a nagyon nagy mértékű elfáradás, depresszió és pánikroham – mondja dr. Benkő Éva.

Lelki tünetek

A haladó szemléletű endokrinológusok a beteg lelkével is foglalkoznak, ezért pszichológushoz is elküldik a pácienst. Sok esetben a szeretethiány áll az inzulinrezisztencia mögött, de párkapcsolati problémák, anya-gyerek konfliktus vagy a gyermek megszületése utána kialakult konfliktus is akadálya lehet annak, hogy valakinek az inzulinrezisztenciája rendbe jöjjön.

Veszélyben a gyerekek!

Becsült adatok alapján a teljes lakosság körülbelül 60 %-a inzulinrezisztenciás és már a gyerekek 50%-a is érintett. Egyre fiatalabb korban kezdődik a betegség. Ha azt vesszük észre a gyerekeinknél, hogy hangulatingadozásai vannak vagy először olyanok, mint egy ördögfióka majd hirtelen elfáradnak és “jó” gyerekek lesznek, akkor nagy valószínűséggel nem megfelelő a vércukorszintjük. 2013-ban megjelent egy mesekönyv Szárnyak és paták címmel.Ezzel a könyvvel szeretnék elérni, hogy a gyermekek könnyebben megértsék és elfogadják a cukorbetegséget. A mese bemutatja a testvéri szeretet erejét, a bátorság mibenlétét, és azt, hogy a kitartás mindig meghozza gyümölcsét. Ezek mellett még egy fontos dolog felbukkan a könyvben, ha csak mellékszálon is. Glu, a feltaláló kisfiú, cukorbeteg. Ez nem egy hangsúlyos eleme a könyvnek, de jó arra, hogy egy picit belelássunk egy cukorbeteg gyerek életébe (cukormérés, inzulin beadás), Ha pedig egy diabéteszes kisgyerek olvassa a könyvet, akkor egy olyan sorstárssal találkozhat a mesében, aki ügyes és talpraesett, és láthatja, hogy mennyire természetes része lehet az életnek a betegséggel járó napi teendők elvégzése.

A mérték az érték

Az első és legfontosabb lépés, hogy figyeljünk oda arra, hogy mikor és mit eszünk, az alapanyagainkat honnan szerezzük be. A második legfontosabb lépés, hogy hetente mozogjunk legalább 3×60 percet. Ha mindez megvan, akkor csökkentsük az életünkben a stresszt, aludjunk eleget és figyeljünk a lelki egészségünkre. De hogy még mi mindent tehetünk még az egészségünk, illetve a fennálló inzulinrezisztenciánk esetében az megtudhatjuk Háver-Varga  Marianna interjújából.

Bár egy átlagos európai ember ma egyetlen nap alatt annyi kommunikációs üzenettel találkozik, mint egy 16. századi ember egész életében, az interjú második részét is érdemes meghallgatni.

Kép: Pexels, innen

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió