Írj szöveget Dés László dalára!

Written by on 2022. 04. 08

Elindult a Magyar Dalszövegírók Versenye!

A verseny célja, hogy a dalszövegírói közösség bemutatkozhasson és a szakma értékes, új alkotókkal gazdagodjon. A megmérettetés ösztönzést adhat olyan fiatal, tehetséges kezdő alkotóknak is, akik még nem rendelkeznek elegendő ismertséggel, kapcsolatrendszerrel.

De hogy is néz ki a dolog? Dés László zeneszerző kifejezetten erre a célra komponált egy szerzeményt, amelyhez első körben angol dalszöveg született. Készült belőle egy felvétel is, ezen Tóth Vera énekli a dalt. A pályázók feladata, hogy olyan magyar szöveget írjanak hozzá – bármilyen témában -, ami a lehető legjobban leköveti az eredeti ritmikát, hasonló módon bele tudja vinni az énekes a hajlításokat, stb. Mindezt úgy, hogy a magyar nyelv ritmusa és hangsúlyai jó helyen legyenek, azaz ne legyen „magyartalan”. Nem könnyű, de nem is megoldhatatlan kihívás.

Miután a pályázók megírták a dalszöveget és írott formában feltöltötték azt a honlapra, mellékelniük kell egy videót is, a dalszöveg zenére való előadásáról. Ez leginkább a szöveg ritmikája és értelmezése miatt fontos, továbbá a versenyzőknek így lehetőségük lesz a közönségszavazás során videóikat is megosztani.

A pályaműveket három tagú szakmai zsűri bírálja el: Major Eszter Artisjus-díjas dalszövegíró, Müller Péter Sziámi és maga Dés László. A nyertes művet magyarul is fel fogja énekelni Tóth Vera, a budapesti Tom-Tom Stúdióban készül hozzá profi stúdiófelvétel és videoklip is!

A zenét a verseny weboldalán találhatjuk, ugyanitt lehet jelentkezni is. A péntek délutáni Happy Hours vendége Dés László!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió