Ismerd meg a színészek természetes élőhelyét!

Written by on 2018. 09. 04

Hetedik alkalommal jelentkezik Budapest egyik legnépszerűbb kulturális programja, a Színházak Éjszakája. 2018. szeptember 22-én, szombaton 31 színház és számtalan izgalmas program várja a közönséget. Egyetlen karszalaggal többek közt nyílt próbákra, közönségtalálkozókra, színházi várossétákra és csak erre a napra összeállított, különleges programokra lehet ellátogatni.  

Rendkívül színes programkavalkád várja az érdeklődőket a Színházak Éjszakáján, Budapest egyik legnépszerűbb programsorozatán, mely egyben színházi évadnyitóként is funkcionál. Idén a drámapedagógia lesz a fókuszpontban. Felnőttek és gyerekek egyaránt nagy hasznát vehetik ennek a tudásnak, hiszen előfordulhat, hogy olyan dolgok történnek velünk, amelyekről nem tudunk vagy akarunk beszélni.

Az idei év nagy újdonsága, hogy a Magyar Színházban angol nyelvű előadás is látható, így a külföldi barátainkat is magunkkal tudjuk vinni. Az Örkény Színház minden korosztálynak készül színházi játékokkal, várostörténeti sétával és Mácsai Pál, a színház igazgatója a társulat szinte majd minden tagját meginterjúvolja. Újdonság a színház részéről, hogy a hagyományos műsorfüzet mellett az im.orkenyszinhaz.hu oldalon egy interaktív műsorújsággal találkozhatunk, ahol különböző játékos kérdésekre is válaszolhatunk. Így például pikk-pakk kiderül, hogy mennyi maradt meg a látottakból.

1 karszalag, 31 színház, 200 program

A már szinte kötelező elemként beiktatott közönségtalálkozók, nyílt próbák és kulisszajárások mellett többek közt nctanítással, színházi karaoke-val, versszínházzal, komplett előadásokkal és bizonyos produkciókból kimaradt jelenetekkel, műhelytitkokkal, színházi mesterségek bemutatójával, sőt vihar előtti csenddel, pizsiparty-val, kritikakritikával, improvizáció-oktatással, színészsimogatóval, színházi rapid randival találkozhatunk.

Korzózás a színházi városban

Tavaly már óriási népszerűségre tettek szert a színházi városséták. Idén az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében eredhetünk például az első pesti színtársulat nyomába, csodálkozhatunk rá a Pesti Broadway építészetére vagy épp az eltűnő és születő budai színházakra. Ha pedig véget ért az utolsó program is, afterparty-ra mehetünk a TRIP Hajóra (a BEKVART zenekar és a noÁr-ral biztosan ott lesz).

Foglalj helyet!

A legtöbb programra nincs férőhely korlátozás, azonban lesz néhány olyan esemény, amelyre érdemes időben helyet foglalunk. Az előzetes helyfoglalás időszakában (szeptember 10-16 között) öt programra lehet előre helyet foglalni.

Így közlekedj!

Szintén újdonság, hogy idén a GreenGo-val, Budapest első elektromos autómegosztó rendszerével fogott össze a Színházak Éjszakája. Amíg a korábbi években tömegközlekedési eszközök, bicikli és gyalogos útvonalak igénybevételére buzdították a közönséget a szervezők, most 18 órától éjfélig GreenGo transzfereket is biztosítanak. Az autókat a Vígszínháznál és a Madách Imre úton találjuk majd meg.

Mert a zene az kell!

A Színházak Éjszakája idén Péterfy Borit és zenekarát, valamint a rapper Saiid-ot is megihlette, így született meg a színházi referenciákat tartalmazó számuk.

RÉSZTVEVŐ SZÍNHÁZAK: ÁTRIUM, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház,  Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Erkel Színház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Magyar Színház, Momentán Társulat, Ódry Színpad I Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Ferencvárosi Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Trafó, TRIP, Turay Ida Színház, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház.

A részletes programot a www.szinhazakejszakaja.hu oldalon találjuk meg.

Kép: Ribáry Manuéla, Pixabay/HolgersFotografie/Bergadder


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió