Ismét vonulnak a kutyások jogaiért szombaton

Written by on 2021. 10. 06

A kutya ma már mást jelent – erre hívja fel a figyelmet a II. Kutyás Critical Mass, mely szombaton 13 órakor indul a Szent István Bazilika elől.

A városok szerves részét képezi a kutyás közösség, hiszen csak Budapesten több, mint félmillió kutyát számlálnak; országosan 3 millió kutya él családban. A Kutyás Critical Mass szervezői az ő igényeikre szeretnék felhívni a figyelmet. Az első vonulásnak már kézzelfogható eredménye is van: a Március 15. tér integrált parkként üzemel, azaz meghatározott időszakban a kutyák póráz nélkül is élvezhetik a szabadságot.

A városi kutyások jogaiért egyre többen állnak ki. Azért harcolnak, hogy a kutyás családok az idejüket közösen tölthessék a szabadban. Az első demonstráció alkalmával több mint 500 kutya vonult zavartalanul, és hirdette az „Egy a falka!” jelmondatot, mely nem kizárólag a kutyás összefogásra utal. A főszervező,  a ZöldEb Egyesület szeretné a gazdikat és a nem kutyás lakosságot egy nagy közösséggé formálni, hogy a városi döntéshozók mindegyik fél közös érdekeit lássák, és a kutyatartás szempontjából is élhető feltételeket teremtsenek.

Ilyen kezdeményezés az integrált parkok indítása, ahol a kutyások és nem kutyások közösen élvezhetik a természetet. Az első ilyen park a fővárosban a Március 15. téren működik, melyet negyedéves tesztüzemben Budapest Főváros Önkormányzata és a ZöldEb Egyesület – közös munkát követően – kutyás etikett bevezetésével indít el. A parkban a kijelölt időszakban póráz nélkül, szabadon játszhatnak a szófogadó, jól szocializált kutyusok.

A kutya szerepe más, mint akár 50 évvel ezelőtt. Az elmúlt évtizedekben a kutya egyértelműen emelkedett a társadalmi ranglétrán. Pótolható, cserélhető munkaeszközből egyre inkább baráttá, majd családtaggá vált. Ahogyan a szerepe, úgy az élőhelye, jogai és a vele járó felelősség is megváltozott. Mára a városok szerves része, ám tartási körülményei és élettere mégsem kellőképpen meghatározott; a kutyatartást sok jogi és erkölcsi hiányosság kíséri.

A vonulás 13 órakor indul a Szent István Bazilikától, végig az Andrássy úton, egészen a Hősök teréig – természetesen békés, jól szocializált kutyákkal és felelős gazdikkal. A szervezők bíznak benne, hogy a kutyát nem tartó városlakók is ott lesznek majd a négylábúak mellett a kritikus tömegben.

A Happy Hours mai vendége Nagyné Hirbek Edina, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület elnöke!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

Részletek: zoldeb.hu ; Facebook

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió