Felnőtteket tanít programozni a Google új alkalmazása

Written by on 2018. 04. 23

LEGO robotoktól a mobilos appokig rengeteg olyan játékos módszer létezik, amelyik gyerekeket tanít programozni. Amikor viszont a felnőttekre kerül a sor, a tanulás sokkal inkább hasonlít az osztálytermi képzéshez, mint a játékokhoz. A Google Grashopper nevű alkalmazásában viszont már több, mint 5 ezer ember végezte el a JavaScript alapok kurzust a tesztidőszak alatt, a tech óriás pedig már megjelentette a játékot iOS-re és Androidra is. A kísérleti projekt szárnyal.

A Grashopper sikerének az oka valószínűleg az, hogy a Google fejlesztői felfedezték, hogy mi az a három szempont, ami a felnőtteket visszatartja a tanulástól. Ez a három szempont pedig az idő, a hozzáférés és a pénz. A Google amerikai felhasználók ezreit kérdezte meg, hogy miért adták fel a programnyelvek tanulását, a legnépszerűbb válasz az volt, hogy „kifutottam az időből”. – állítja Laura Holmes, a Grashopper vezető termékmenedzsere.

„A Google ezért a kódolótanfolyamot egy játékba oltotta, amelyiket könnyen be lehet építeni még a legrohanósabb napirendbe is.” – mondja a szakember. – „Sok felhasználó jelezte, hogy a szabadidejében is szívesen előveszi, amikor van pár szabad perce, mondjuk éppen kiszellőzteti a fejét a kanapén munka után. Ez alatt az idő alatt nem csak játszanak, hanem kódolni tanulnak.”

Holmes szerint a legtöbben azért vágnak bele a dologba, mert szeretnék fejleszteni a karrierjüket. Ez nem véletlen: a leginkább kívánatos munkahelyi készségek 2018-as listáját olyan tételek vezetik, mint a szoftverfejlesztés, a cloud computing vagy az adatmérnöki tevékenységek. 2017-ben a CNN a „mobil applikáció fejlesztőt” a legjobb amerikai munkának választotta.

A Google kirakósjátéka persze senkit nem változtat programozó zsenivé egy nap alatt. De azzal, hogy megmutatja a felhasználóknak a JavaScript programnyelv alapjait, ők el tudják dönteni, hogy a programozás egy fenntartható karrier-e a számukra. Ezért van az is, hogy a Google kooperál a Coursera-val és a LanuchCode-deal is. Ezek az online kurzusokat kínáló rendszerek segíthetnek azoknak a játékosoknak, akik szeretnének tovább is dolgozni.

A Grashopper applikáció egyszerű és magától értetődő. Amikor feltelepítjük az applikációt, a felhasználók választhatnak, hogy milyen gyakran szeretnék gyakorolni a kódolást. A Grashooper azt tanácsolja, hogy játszanak minden nap. Azt is be lehet állítani, hogy milyen gyakran érkezzenek értesítések. Játszhatunk kétnaponta, hetente egyszer, de van olyan lehetőség is, hogy a program egyáltalán ne küldjön értesítéseket.

Mint a legtöbb kódolást tanító játék, a Grashopper is úgy működik, hogy a felhasználónak sorokat kell beillesztenie a kódba. A bemutatóban használt játék során például a felhasználónak egy francia zászlót kellett kiszíneznie azzal, hogy helyes sorokat illeszt be a kódba, mindegyik kicsi lánccal egyre több színt jelenítve meg a képen.

Persze nem a Google az leső és az egyetlen a játékos kódtanító alkalmazások fejlesztői között. A Hopscotch és a Lightbot talán előrébb sorolhatóak. Bár inkább gyerekeknek valók, azért bárki tanulhat a segítségükkel kódolni. A Codeacademy ingyenes, online kurzusokat ajánl a legnépszerűbb programozási nyelveken, pl. JavaScriptből, Ptyhonból és Ruby-ból, míg a Google csak a JavaScripttel operál.

A Google-nek viszont nem is az a célja, hogy ezekkel az appokkal versenyezzen. Amiért belevágtak a fejlesztésbe, az az, hogy szerették volna, ha belépési kaput tudnak nyújtani azok számára, akiket eddig valami megakadályozott a tanulásban. A célcsoportjuk azok a felnőttek, akik másképpen sosem tudhatnák meg, hogy a programozás nekik való-e.

Forrás

Kép: Pexels


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió