Jay-Z Tidal szolgáltatásának stream zenéi vizsgálat alatt

Written by on 2019. 01. 28

Norvégia vizsgálatot rendelt el olyan felreppenő állítások után, melyek szerint a Tidal szolgáltatás által közölt stream adatok nem tükrözik a valóságot. Az előfizető-alapú zene-és videóstreamelő szolgáltatás a rapper Jay-Z tulajdonában áll.

A nyomozás egy norvég újság, a Dagens Naeringslig beszámolója alapján indult, mely szerint a zenestreamelő szolgáltatás kiemelte az egyes előadók, úgy mint Beyonce vagy Kanye West, zenéinek hallgatottsági számait. “A Tidal nem áll nyomozás alatt” jelentette ki a cég szóvivője. “Kapcsolatban állunk az Okokrimmel. Tudunk arról, hogy legalább egy személyt gyanúsítanak lopás vádjával.”

A Norvég Gazdasági és Környezeti Bűnüldözési Hatóság (Okokrim) olyan állításokat kapott norvég művészektől, akik szerint a streaming számok manipulálása bevétel kiesést okozott nekik.

Nyilvánosságra kerültek olyan információk, miszerint gyanú áll fent a Tidal streaming szolgáltatással szemben, hogy manipulálták az egyes számok lejátszási mennyiségeit. nyilatkozta az Okorim ügyésze Elisabeth Harbo-Lervik.

Harbo-Lervik szerint az Okorim nyomozást indított, hogy megerősítse vagy cáfolja a híreszteléseket a manipulálásról, de nem kívánt többet nyilatkozni a nyomozás állásáról. A Tidal ügyvédje Fredrik Berg, aki az Oslo telephelyű Fend munkatársa, azt nyilatkozta, hogy a Tidal nincs gyanú árnyékában és nem is volt megvádolva. Berg mondott többet az ügyről.

A Tidalt Jay-Z 2014-ben 56 millió dollárért vásárolta meg, hogy társainak nagyobb részesedést tudjon adni a streamelt zenék után, ami mára már az Egyesült Államok eladásainak mintegy feléből adódik. Egy 2015-ös előadáson Rihanna és Alicia Keys is társtulajdonosként lett megnevezve.

A szolgáltatás nem volt képes riválisai, a Spotify Technology SA és az Apple Music fölé kerekedni és 2017-ben a Sprint Corp. megszerezte a cég 33%-os részesedését, miután a Wall Street Journal hírei röppenntek fel, melyek alapján az Apple tárgyalásokat folytat egy esetleges felvásárlásról. Egy évvel a Tidal megvétele után Jay-Z küldött egy levelet az előző tulajdonosoknak, Schibsted ASA-nak, egy norvég médiacégnek, azzal vádolva az eladókat, hogy eltúlozta az előfizetőinek számát.

A legutóbbi panaszok a norvég szerzői-jogi és zenei egyesületétől érkeztek, miután a Dagens Naeringsliv elindította a nyomozását 2018-ban. Az újság, együtt a Norvég Tudománytechnológiai Egyetemmel, megvizsgálta a Tidal által közölt streaming adatokat. Az egyetem kijelentette, hogy valóban történt számok manipulálása a vizsgált időben.

Képek: Pexels/MOHI SYED, Wikipédia

Forrás

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió