Jazz művészek a filmiparban 1. rész

Written by on 2018. 04. 09

Korábban írtunk már arról, hogy milyen ikonikus jazz pillanatokat láthattunk a filmvásznon, most azonban annak jártunk utána, hogy a jazz zenészek hogyan tudták kamatoztatni a tehetségüket a filmvásznon.

Louis Armstrong

A filmrendezők messze nem használták ki Louis Armstrong fantasztikus tehetségét, de ennek ellenére több tucat amerikai filmben bukkant fel. Elsősorban zenészként vagy zenekarvezetőként. A Híresek és gazdagok című legendás filmben zenekarvezető, de feltűnik a Hello Dolly-ban és a New Orleans című filmben is.

Dooley Wilson

Felejthetetlen jelenet egy felejthetetlen filmből, ami nem más, mint a Casablanca. Dooley Wilson énekes és zongorista nevéhez fűződik a „Játszd újra Sam!” és az „Ahogy telik az idő” című dal. Játszik még a Kedvenc Szőkémben Bob Hope-al és a Viharos időben Lena Horne-al is.

Dexter Gordon

Gordon volt az első jazz tenor szaxofonos és az első zenész, akit Oscar-díjra jelöltek a legjobb férfiszereplő kategóriában a Bertrand Tavernier rendezte Jazz Párizsban című filmben nyújtott teljesítményéért. 1986-ban szóló lemezével Grammy-díjat is nyert.

Norah Jones

Wong Kar-Wai első angol nyelvű filmjében Jude Law partnere volt a Távolság íze című filmben. A filmet Aranypálmára is jelölték. Játszott még a Tigris és a sárkányban és a Ted-ben is.

Julie London

Julie, Arthur Hamilton „Cry me a River” című számával vált legendássá. Ennek köszönhetően számos filmben is szerepelt. Például a Kövér emberben Rock Hudson-al, de játszott Gary Cooper-el is.

Kép: Freepik/@natanaelginting


Reader's opinions

Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió