Jazz művészek a filmiparban 2. rész

Written by on 2018. 04. 11

Az előző részben megismerhettük Louis Armstrong, Dooley Wilson, Dexter Gordon, Norah Jones, Julie London filmbeli szerepeit, sőt korábban arról is írtunk, hogy milyen ikonikus jazz pillanatokat láthatunk a filmvásznon, most pedig újabb öt zenei hírességet mutatunk be, akik a zenélésen kívül a filmezésbe is belekóstoltak.

Bing Crosby

1 077 900 000 eladott mozijeggyel Bing Crosby minden idők harmadik legnépszerűbb filmcsillagjának számít, Clark Gable és John Wayne mögött. Legnépszerűbb filmje, a Fehér karácsony 30 millió dolláros bevételt hozott 1954-ben. A Leo McCarey rendezte A magam útját járom című zenés vígjátékban nyújtott alakításával Oscar-díjat nyert. A vidéki lányban is emlékezetes alakítást nyújtott Grace Kelly partnereként.

Miles Davis

A legendás afroamerikai jazz trombitás sosem haladt a korral, a kor haladt utána. A 80-as években kezdett feltűnni tv műsorokban és filmekben. Utcazenészként jelenik meg az 1988-as Szellemes karácsony című filmben, Bill Murray mellett, de láthatjuk főszerepben a Rolf de Heer rendezte Dingóban is. Miles Davis hatása a 20. század zenéjére és néhány filmre felbecsülhetetlen.

Peggy Lee

Amerikai énekesnő és színésznő, aki az évek során sokoldalú előadóművésszé vált. Írt dalokat, szerepelt filmekben. Dalaiban a költészet összefonódik a zenével. Játszott az 1952-es Dzsesszénekes című filmben és 1955-ben Oscar-díjra jelölték az alkoholista blues énekesnő szerepéért a Pete Kelly’s Blues című zenés drámában. Időközben Disney is felfigyelt rá, ezért felkérték a Susi és Tekergő mese dalainak eléneklésére is.

Frank Sinatra

Filmek szempontjából Sinatra volt a legsikeresebb jazz énekes a művészek között. Miután megnyerte az Oscar-díjat élete végéig jobbnál jobb szerepeket kapott. Vannak dalok, melyek kifejezetten az ő előadásában váltak híressé és vannak slágerek, melyeket ő is énekelt. Többek között a következő filmekben játszott: Most és mindörökké, Az aranykezű férfi, A mandzsúriai jelölt, Gazdagok és szerelmesek, Az elrabolt expresszvonat, Horgonyt fel, Egy nap New York-ban… és a sort még hosszan sorolhatnánk.

Harry Connick Jr.

1990-ben debütált a Memphis Belle című háborús filmdrámában. Egy évvel később a „Promise Me You’ll Remember” és a „Godfather III” filmzenékért Oscar és Golden Globe-díjra jelölték. Jodie Fosterrel szerepelt a Más, mint a többiek c. filmben. Majd szerepet kapott a Tökéletes másolatban Holly Hunter és Sigourney Weaver mellett, de játszott Sandra Bullock-al a Majd elválik-ban, John Travoltával a Kiképzőtáborban és Hilary Swank-el a P.S. I Love You c. filmben.

A cikk első része ITT olvasható.

Kép: Freeimages/Jose Torres


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió