Jazzkultúr: Levéltár újragondolva

Written by on 2018. 03. 12

A Magyar Nemzeti Levéltár gondolt egyet és közös projektre hívta a Moholy-Nagy-Művészeti Egyetem hallgatóit, hogy a fiatalabb közönség számára is érdekesebbé varázsolják a könyvkötést, az érméket, címereket, királyi pecséteket vagy éppen, magát a szépséges épületet.

A levéltár egyedülálló kulturális örökségeinek könnyebb befogadásához közös egyetemi kurzust indított „Levéltár Hacks” címmel, melynek keretein belül a diákok egy hónapon keresztül a levéltár dolgozóinak és egyetemi tanáraiknak segítségével újragondolták a közgyűjteményi kincseket és olyan digitális projekteket keltettek életre, melyek használatával szinte ki sem szeretnénk lépni az épületből. A több hetes együttgondolkodás eredményeképpen kilenc projekt született meg a restaurátor műhelyet bemutató mini-dokumentumfilmtől a címerkészítő applikációig.

Királyi pecsétek

(Rekvényi Viola, Szalai Eszter)

Ez egy tanító jellegű alkalmazás, amely elsősorban gyerekeknek készült, pont azért, mert azt láttuk, hogy olyan nagy mennyiségű anyag található itt, ami egyszerre szinte feldolgozhatatlan – mondja Rekvényi Viola. Egy alkalmazástervet fejlesztettek ki, ami egy érintőképernyőn futna, de ettől függetlenül bármilyen mobil eszközről weben is elérhető lenne. A királyi pecsétek közül az Árpád-házi királyok sajátos kétoldalú pecsétjeit választották, és ehhez készítették el a látványterveket. Például egy memóriajáték keretében minden pecsét hátoldalán páronként ismétlődő motívumok vannak, ezeket kell összepárosítani, de akár személyes pecsétet is készíthetünk.

Címer app

(Győrfi Ágnes, Simon József)

Ágnes és József egy olyan interaktív applikációt hoztak létre, amivel a felhasználó saját címert tud készíteni. Kutatásaik során találkoztak sok érdekes állattal, például a daruval, ami a tavaszt és az életörömöt jelképezi. A címereknek három fő része van és ezeket pakolgathatjuk egymásra az app-ban.

A restaurátor műhely

(Bolla Szilvia, Kádár Dávid, Kovács Dávid, Szudfridt Marcell)

Ez a csapat arra vállalkozott, hogy egy ismeretterjesztő-riportfilmet készít a restaurátorok munkájáról. Hozzányúlni egy közel ezeréves papírhoz rettentő nagy felelősség és a restaurátori munka egy rejtett foglalkozás, amiben a szakemberek évtizedekig dolgoznak és rettentő lassan haladnak. 60 év alatt a kb. 70 kilométernyi anyag 1-1,5 százalékát dolgozták fel. Száraztisztítás, nedvestisztítás, színezékanyagok levédése és magának a papíranyagnak a megerősítése, enyvezése, kasírozása és a hiányzó részek pótlása, szakadások megerősítése, csak néhány példa a feladatok közül. A zene itt is jelen van. Az egyik itt dolgozó nőt, a brit Massive Attack inspirálja munka közben.

PX

(Bogándy Gábor, Láng Anna, Piller Bálint)

A Pilvax Pixel, azaz a PX keretein belül kapunk egy útlevelet, amihez mi magunk kialakíthatunk egy figurát. Az ő szemén keresztül vehetünk részt az 1948-as forradalomban. Kiválaszthatjuk a hajszínünket, az öltözködési stílusunkat és azt is eldönthetjük, hogy forradalmárok vagy császárok szeretnénk lenni. Ez az egész pedig a Super Marióhoz hasonló pixeles játékban megy végig, és olyan a történelemkönyvekből kimaradt részleteket ismerhetünk meg, mint például annak a román rabnak a története, akit elfelejtettek kiszabadítani Táncsics Mihály mellől. A játékhoz pluszban olyan pólókat terveztek, amit bárki szívesen felvenne március 15-én.

ARchTOUR

(Seenger Dorottya, Székely Dávid)

Egy olyan app, melynek segítségével könnyedén, vezetett túra nélkül ismerhetjük meg a levéltár csodálatos épületét. Így a saját magunk tempójában haladhatunk és ott töltünk el több időt az épületen belül, ahol szeretnénk.

A levéltár morajlása

(Artner Ilka Luca, Kőrösi Boglárka, Purkarthofer Benedek)

Amikor hanggá alakul a levéltár. Wolfgang Ernst, tudósprofesszor művének (Archívumok morajlása) alapján jött a projekt ötlete. Azt találták ki, hogy a levéltár anyagát hanggá alakítják és majd podcast formájában lehetne hallgatható. Ezeknek a latin, magyar és német nyelvű szövegeknek elsősorban nem a megértése lenne a legfontosabb, hanem a levéltári dokumentumok sokaságát és befogadhatatlanságát érzékeltetné. Úgy reprezentálná az archívumot, hogy magának az épületnek is egy metaforikus átültetése lenne.

Gift It Up!

(Börönte Tamás József, Fábián Nikolett)

Érdekes információk egy-egy gif-be sűrítve. Ilyen például, hogy régen le akarták csapolni a Balatont vagy a felvilágosodás koráig Magyarországnak nem volt méretarányos képe a bolygónkról. De meg lehet találni az épületben Deák Ferenc levágott hajtincsét, és az egész koncepció különleges tényekre épül némi humorral megfűszerezve.

Typo Archive

(Ficsor-Ivanov Anna)

Anna a grafikai örökséget választotta témájául. Elképesztő tipográfiai megoldásokkal lehet találkozni, amit a grafikatörténetben is lehet majd hasznosítani, vagy akár oktatási célokra is felhasználható. A négy hét kutatási eredményeit egy instagram profilon keresztül lehet megcsodálni.

+1A levéltár arcai

(Bánhegyesi Antal, Sivák Zsófia, Szalai Dániel)

Innentől kezdve a levéltár fogja eldönteni, hogy mely projektet szeretné és tudja megvalósítani. Mi szívből szorítunk mindegyiknek!

Képek: Ribáry Manuéla


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió