Jazzt nektek!

Written by on 2018. 04. 10

Ha imádod a jazz zenét, akkor érdemes minden évben legalább egy utazásodat összekötni valamelyik híres jazz fesztivállal. Mutatunk most három olyan fesztivált, ahová mi is örömmel elmennénk!

New Orleans Jazz & Heritage Fesztivál

A 2018-as fesztivál április 27-től május 6-ig tart. Találkozhatunk „A” listás zenészekkel és az igazi amerikai jazz gyökereit játszókkal is. Fellép többek között Aerosmith, Aretha Franklin, Jack White, Jimmy Buffett, George Benson, Jon Batiste a Dap-Kings-szel, Archie Shepp Quartet, Preservation Hall Jazz Band és még sokan mások. A részletes program ezen az oldalon található.

36. San Francisco Jazz Fesztivál

A San Francisco Jazz Fesztivál (továbbiakban SFJAZZ) 1983-ban kétnapos rendezvényként indult, majd egy 13 napos fesztivállá nőtte ki magát. A 36 éves fesztiválon idén 5 helyszínen 43 koncertet hallgathatunk meg június 5-18 között. Lesznek ingyenes és fizetős rendezvények is. Olyan zenészekkel találkozhatunk, mint Ahmad Jamal, Periné, Irma Thomas, Sérgio Mendes, Tuck és Patti, Kneebody, Marcus Miller, Brian Blade Fellowship, Lea DeLaria, Julian Lage Trio, Zakir Hussain, Dave Holland, Chris Potter, Arturo Sandoval, Broken Shadows és Soweto Kinch.

A SFJAZZ keretében lesznek interaktív műhelyek, workshop-ok, Philip Glass Fesztivál és bemutatkoznak tejesen új hangok Amerikából és Kubából is. A SFJAZZ ad otthont a 2018 Summer Sessions részére. Itt fellép Gregory Porter, Dustbowl Revival, a Cowtown Hot Club, David Grisman, Del McCoury és a The Travelin ‘McCourys, Sam Bush, Chucho Valdés & Gonzalo Rubalcaba Taj Mahal és még sokan mások. A részletes programot itt találjuk.

Umbria Jazz Fesztivál

Az olasz fesztivál idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját és ha idén Amerika túl messze lenne, akkor a Perugia városában található Umbria Jazz lehet a tökéletes megoldás számunkra. Az európai fesztivált a nyár közepén, július 13-22. között rendezik meg. A szabadtéri arénában nem kisebb névvel, mint Quincy Jones-al indul a fesztivál (július 16-án Budapesten is fellép). Jones mellett ott lesz Erykah Badu, Patti Austin, Take 6, Ivan Lins, Alberto Rodriguez, Peditro Martinez, Paolo Fresu, valamint az Umbria Jazz Orchestra John Clayton.

Perugia Rómától 135 km-re található és Olaszország „zöld szíveként” emlegetik. A középkori óvárosi hangulat mellett Perugia igazi kozmopolita város, ahol Raffaello és Leonardo da Vinci is alkotott. Plusz pont a városnak, hogy az olasz csokifagyi fellegvárának is tartják.

Visszatérve a programokhoz, számos brazil művésszel is találkozhatunk: Gilberto Gil, Margareth Menezes, Caetano Veloso és Os Mutantes. Emellett még fellép a Massive Attack, a Chainsmokers, David Byrne és Shaggy is. A többi fellépőt és a részletes programot megtaláljuk a fesztivál hivatalos oldalán.

Kép: Pexels/Snapwire


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió