Jazzy Lexikon: Arany János első fővárosi lakása

Written by on 2021. 03. 02

Arany János születésének 204. évfordulója alkalmából a Jazzy Lexikonban hozunk egy-két kevésbé ismert érdekességet a költőről.

Arany János életének meghatározó pontja volt, amikor a Kisfaludy társaság 1860 júliusában megválasztotta igazgatójának, ekkor költözött a fővárosba. Első pesti lakhelye az Üllői út és a Három Pipa – ma Erkel utca – sarkán álló épület volt (az Üllői úton, a Kálvin tér felé sétálva észrevehető egy márványtábla, mely a költő egykori lakóhelyeként jelöli). A csendesnek cseppet sem nevezhető környék ekkor nagy átalakuláson ment keresztül, sorra építették az elegáns bérpalotákat, azonban az utcákat még javában a kereskedők nyikorgó szekerei uralták.

Arany a lakásról ezt írta Tompa Mihánynak szóló levelében: ,,Ez egy 4 jó szobás szállás, de baj az, hogy a központtól kissé távol, hogy második emelet, hogy biztos padlás nincs, kamra nincs, s ami fő, hogy többnyire oly nép lakja, mely ököllel szokta ügyes-bajos dolgát igazítani egymásközt. Szóval oly ház ez, hol szemünkbe mondják vagy beüzennek, hogy itt minden lakó b e c s ü l e t e s, csak mi nem. Ezért, noha a szobák jók és már igen lakályossá tettük, bére is mérsékelt, tavasszal költöznünk kell innen”.

A kisebb kényelmetlenségek ellenére Arany János rímbe is szedte első pesti lakását, A Három-pipa utca című versben emlékezett meg róla.

Kisfaludy egy pipáról
Monda elmés pipadalt:
Illő, hogy e „három pipa”
Nyujtson érte diadalt.
Éljen hát az ő utcája!
S a magyarnak „nagy pipája”
(Mint a régi példa jár),
Legyen egyszer tömve már!

A 4 emeletes, kissé elhanyagolt állapotú épület még ma is áll az Erkel 20. szám alatt.

Források: 1 ; 2

 

Jazzy Lexikon minden hétköznap 10 és 16 óra között a 90.9 Jazzy-n.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió