A Jazzyboldogság 3 titka

Written by on 2018. 03. 20

Mindannyian törekszünk a boldogságra, de ezt a lelkiállapotot nem tudjuk minden pillanatban átélni, azonban törekedhetünk rá és folyamatosan tanulhatjuk. Eláruljuk, hogy mi mit gondolunk a boldogságról.

Ma van a boldogság világnapja, amit 2012 óta tartanak számon. Sajnos mi magyarok nem tartozunk a legboldogabb nemzethez, ezért kifejezetten fontos, hogy némi tudatosságot csempésszünk bele az életünkbe ezzel kapcsolatban.

Zene

A zene csodákra képes. A pozitív pszichológiával foglalkozó szakemberek megállapították, hogy már két hét alatt javíthatjuk a kedélyállapotunkat és növelhetjük a boldogságunkat, ha számunkra kedves zenéket hallgatunk. Javul a memóriánk, könnyebben tudjuk kezelni a stresszt, csökken a szorongás és még a fizikai fájdalmainkat is enyhíthetjük zenével. Nem véletlen, hogy vannak már olyan kórházak, ahol az orvoslás mellett a zeneterápiát is előszeretettel használják a betegek javulása érdekében.

Az ausztrál Deakin Egyetem tavalyi kutatásai alapján is elmondható, hogy abszolút van összefüggés a boldogságunk és a zenehallgatás között. Javul az immunrendszerünk, a megfelelő zene kordában tartja a vérnyomásunkat és szívfrekvenciánkat, az időskori depresszióban szenvedő betegeknél is hatékonynak bizonyult, így nincs más hátra, hallgassunk zenét az egészségünk, ezáltal a boldogságunk érdekében!

Napi 25 perc tudatos zenehallgatással már sokat tehetünk önmagunkért: munka, tanulás, autóvezetés, takarítás vagy éppen tömegközlekedés közben. Váltogassuk a stílusokat, előadókat és hangulatokat is, hogy megtapasztaljuk melyik zenének, milyen hatása van ránk.

Lagom – tanuljunk a svédektől!

A lagom lényege éppen abban áll, hogy ne akarjunk se túl keveset, se túl sokat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ez a legkevésbé sem jellemző ránk, hiszen szinte mindenhonnan azt kommunikálják felénk, hogy még, még, és még… Vegyünk dupla hamburgert, kérjük nagymenüben, vásároljunk új órát, új autót, akkor is ha a jelenlegivel abszolút meg vagyunk elégedve. A fogyasztói társadalom elfelejti, hogy nem sokra vagy még többre van szükségünk, hanem az elégre. A svédek éppen ezért a kiegyensúlyozottságra, a mértékletességre törekednek. Miért ne tehetnénk mi is?

Jó kapcsolatok

Nagyon fontos, hogy ápoljuk a közelebbi és távolabbi kapcsolatainkat, legyen szó szülőről, házastársról, partnerről, munkatársról, testvérről vagy barátról. Ha jó emberekkel vesszük körbe magunkat, akkor ezáltal mi is sokkal erősebbek és boldogabbak leszünk. Ez a szociális háló olyankor is meg fog minket óvni, amikor nehezebb élethelyzetbe kerülünk, hiszen lesz kire, kikre támaszkodunk, számítanunk. Képzeljük magunk elé azt az artistát a cirkuszban, aki alatt ott van a védőháló. Bármilyen magasról is zuhan, nem eshet komolyabb bántódása. Ilyen ez a „láthatatlan” közösségi háló is. Arról nem is beszélve, hogy a mindennapokban tudjuk egymást motiválni, biztatni és szórakoztatni.

A boldogság bármennyire is misztikusnak tűnik, nincs benne semmi nagy flikk-flakk.  Jó zene, jó emberek, kiegyensúlyozottságra törekedés, egészség, optimizmus és máris ott lesz a szemünkben az a csillogás, aminek senki sem tud majd ellenállni.

Képek: Unsplash/Dani Vivanco, Freepik/benzoix, Unsplash/Katy Belcher


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió