Jön a szegedi Thealter nemzetközi színházi fesztivál

Written by on 2019. 07. 24

9 nap alatt 9 helyszínen 30 produkció, köztük zenés, táncos, klasszikus és kortárs darabok, performanszok és bábelőadások szerepelnek az augusztus 2-án kezdődő szegedi Thealter nemzetközi színházi fesztivál programján.

A MASZ Egyesület szervezésében megvalósuló független színházi fesztivál fő helyszíne a szegedi Régi zsinagóga különleges hangulatú épülete és kertje, de a Szegedre érkező magyar és külföldi társulatok játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében és Kisszínházában, sőt a Csillag börtönben is.

Az immár 29. alkalommal megrendezett színházi seregszemlén minden évben teret biztosítanak a fiatal alkotók számára – idén hat csapat előadásait láthatják a nézők a programban. A bOdyssey project visszatérő vendég a fesztiválon: a Keserű Imre magyar és svájci tanítványaiból álló társulat Escape című előadásában különleges formanyelvet használ, mely az érintésen alapul, ezen keresztül beszélik el az őket foglalkoztató történeteket.

A fesztivál Kritikusdíját tavaly elnyerő Kelemen Kristóf augusztusban a hatvanas évek Magyarországán játszódó, Megfigyelők című darabjával érkezik Szegedre. Az FAQ Színház sem lesz ismeretlen a nézőknek, most két előadással, A per és a Krapek című darabokkal érkeznek. Előbbi, Kafka művének adaptációja a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közös produkció, utóbbi pedig a Zabhegyező feldolgozása monodráma formájában.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves zenés-színművész hallgatói Novák Eszter rendezésében a Hollandiában dolgozó magyarországi roma prostituáltak életéről szóló, A Nyíregyháza utca című előadással szerepelnek a Thealteren; a Gang Színház Egy kis térzene című, zenés előadását játssza a nyitottságról, az életigenlésről és a zene erejéről Kroó Balázs rendezésében; Ádám Anna darabjában, a sorry not sorryban pedig három színpad fogadja a nézőket, amelyeken három táncos többnyire párhuzamosan adja elő szólóját a bűnbeesésről.

Idén több szegedi kötődésű alkotócsapat is bemutatkozik a fesztivál keretein belül. A REÖK stúdiószínpadán vitték színre tavasszal Mrozek abszurd komédiáját, a Rendőrséget Herczeg T. Tamás rendezésében. A Homo Ludens Projekttől a HUMÁNIA című előadást láthatja a közönség, a Bábszínházban a Barboncás Társulat mutatja be Kafka Hotel című előadását. Az idei fesztivált Perovics Zoltán társulata, a Metanoia Artopédia zárja a Diotima Szókratész bírái előtt című bemutatóval.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió