Jön a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál

Written by on 2019. 08. 24

A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivállal búcsúztatja a nyarat a Duna-parti város augusztus utolsó hétvégéjén. A három nap alatt több mint 250 program várja a látogatókat.

Ezekben a napokban még az óváros rejtett szegletei is megtelnek élettel: utcák, terek, városházi épületek, múzeumok, udvarok, kertek és beugrók szolgálnak helyszínéül koncerteknek, utcatárlatoknak, műhelysétáknak, tárlatvezetéseknek, előadásoknak. A több mint 250 esemény azt is jelenti, hogy a fesztivál minden percében számos program zajlik párhuzamosan, és nincs megállás éjszaka sem. A nyár végi fiesztában egyszerre jelenik meg a város mediterrán hangulata és a pezsgő kulturális élete – hívta fel a figyelmet Solymosi Heléna, a szervező Szentendrei Kulturális Központ vezetője. A rendezvény a város kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művészeti egyesületeinek és üzleti vállalkozásainak összefogásával jött létre. Az erre az alkalomra kitáruló porták és a városséták gyakran nemcsak a távolabbról érkezőknek, de az itt élőknek is számos új, érdekes információt tartogatnak.

A város immár hagyományos egyedi programjának számító ArtUdvarok keretében 44 házigazda nyitja meg óvárosi portáját, így a látogatók betekintést nyerhetnek a szentendrei udvarokba, találkozhatnak az ott lakókkal – akik között van festőművész, kőfaragó, közgazdász, nyelvtanár, művészeti író, restaurátor, galériás –, és megismerhetik munkájukat, életüket. Ők a házigazdái az eseményeknek, és ők szervezik az ottani programokat is, de a városi séták is az „ismeretlen” Szentendre felfedezését segítik egy-egy tematika köré fölépítve.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) idén második alkalommal rendezi meg ArtKert elnevezésű összművészeti fesztiválját ugyanebben az időpontban Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában, amelyen a látogatók megismerhetik többek között a szentendrei alkotóházakat is. Három kiállítás, könnyűzenei koncertek, művészeti séta, színházi előadás, zenés irodalmi rendezvény és workshop várja majd az érdeklődőket a három napos fesztiválon. A Műgyűjtés másként című program keretében Fedezd fel Szentendre kincseit! címmel a Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen szentendrei kincskeresésre indulhatnak az érdeklődők. A családi kalandjátékban négy szentendrei múzeumot járhatnak végig: az ÚjMűhely Galériát, a Vajda Múzeumot, a MűvészetMalmot és a Szentendrei Régi Művésztelepet.

A művészet így valóban mindenütt jelen lesz Szentendrén, így megjelenik az egyházi helyszíneken a SacraArt égisze alatt, de még a tányérokon is a GastroArt-kezdeményezésben résztvevő éttermeknél.

A látogatókat ebben az évben is várja a Gasztro Utca a Dunakorzó belvárosi szakaszán, sőt a kulináris élvezetek kedvelői a GastroArtban 11 étteremben és cukrászdában kóstolhatják végig a vendéglátósok és a szentendrei képzőművészek együttműködésével, kizárólag erre a hétvégére elkészített ételkreációkat. Ugyancsak tradicionális része a nyárbúcsúztatónak a jótékonysági gumikacsaverseny, ahol ezer sárga gumiállatkát „versenyeztetnek” a Bükkös-patakon, de a gyerekeket számtalan műfajú programmal, foglalkozással szórakoztatják a fesztivál ideje alatt, elsősorban a Fő téren, de szerte a belvárosban is.

Augusztus 30-án és szeptember 1-jén kiállítások, workshopok, performanszok és számtalan koncert – mások mellett a Bagossy Brothers Company, az Ocho Macho, Ferenczi György és a Rackák vagy az EfZámbó HDB – várja az érdeklődőket az esti fényfestések mellett.

A fesztivál programjai döntően ingyenesek, de az ArtUdvarok egyes rendezvényei belépődíjasok.

(fidelio.hu)


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió