Jubileumi hagyományőrző Böllérfesztivál Kakucson!

Written by on 2022. 02. 22

A Kakucsi Nemzeti Hagyományőrző Böllérfesztivált idén már tizedik alkalommal szervezik meg szombaton a Kakucs-Szabadidőparkban, ahol 30 csapat méri össze erejét, a finomságokat pedig szakmai zsűri díjazza.

A Pest megyei községben szervezett gasztronómiai és zenei programsorozat nagy népszerűségnek örvend, évente többezer érdeklődő látogat ki, hogy finomabbnál finomabb ételeket kóstolhassanak. A családok apraját-nagyját szórakoztató programokkal, sztárvendégekkel várják.

A magyar konyha egyik tradíciója a téli évszakban a kamrák megtöltése érdekében a disznóvágás. A szervezők a hagyományok ápolása és az értékek átadása céljából évek óta megrendezik a böllérversenyt a Kárpát-medencében élő, a disznóvágás szokásait őrző csapatok számára. A rendezők szándéka, hogy a különleges alkalommal a fiatalok körében tovább népszerűsítsék a közép-magyarországi régió tradícióinak gondozását, valamint a hungarikumok és a sertésfeldolgozás fontosságát.

A népi, jellegzetes ruhába öltözött csapatok ebben az évben is megmérettetik magukat az ízlésesen berendezett udvarokon, a legjobbakat több kategóriában is díjazzák. A verseny keretében a résztvevő csoportoknál a disznóvágás fő terméke, a kolbász, a hurka, a toros tál minősége, tálalási szépsége, íze mellett értékelik a népi hagyományok őrzését, a sertés feldolgozásának szakszerűségét, a hagyományoknak megfelelően az úgynevezett „fogó-pálinka” kínálását.

Természetesen a gyerekek számára is készülnek izgalmas programokkal, meglepetésekkel, így a programsorozat minden korosztály számára tökéletes szórakozási lehetőség. A kedd délutáni Happy Hours vendége Hörömpő István főszervező, a Hagyományőrzés a Gasztronómiáért Egyesület elnöke!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Mogyorósi Péter

Részletek: bollerfeszt.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió