Kapj el, ha tudsz litván módra

Written by on 2019. 03. 25

Egy férfi 122 millió dollárt csalt ki a Facebooktól és a Google-től, azzal, hogy csekkeket küldött nekik, amiket a cégek ki is fizettek. Nem rossz, ugye? 

Akár lehetne folytatni a Kapj el, ha tudsz (eredeti cím: Catch Me If You Can) 2002-ben bemutatott amerikai életrajzi filmet Leonardo DiCaprio és Tom Hanks főszereplésével, olyan jól sikerült a múlt heti igaz történet. A bíróság előtt csekkhamisítás, pénzmosás és többek között hamis személyazonosság miatt kell felelnie Evaldas Rimasauskas-nak, aki  2013 és 2015 között 99 millió dollárt lopott a Facebookból és 23 millió dollárt a Google-tól.

Rimasauskas átverése elég merész volt. Küldött néhány számlát a Google-nek és a Facebooknak, olyan tárgyak után, melyeket a cégek nem rendeltek meg. A számlák mellett hamisított szerződéseket, leveleket és állítólagosan a felsőbb vezetés által aláírt dokumentumokat is küldött a cégeknek. Megtévesztésig hasonlító céges pecséttel látta el az iratokat, melyek a banki kifizetést segítették elő, amit átutalás formájában jutott el a csalóhoz. Továbbá e-maileket is hamisított, amelyek teljesen úgy tűntek, mintha a cég vezetőitől jöttek volna.

Rimasauskas-nak 30 éves börtönbüntetéssel kell szembesülnie

A vádirat  szerint Rimasauskas regisztrált és bejegyzett egy olyan vállalatot, amely Litvániában már létezik.  A Quanta Computer Inc kamucégnek több fiókot nyitott Cipruson, Litvániában, Szlovákiában, Lettországban és Magyarországon is. Ha minden vádpontban bűnősnek találják, akkor 30 éves börtönbüntetés kaphat.

Csakúgy, mint a Spilberg által rendezett filmben, itt is hosszú évek várnak a gyanúsítottra, hacsak nem jelenik meg itt is egy FBI-ügynök, aki szeretne segíteni… de ez már legyen az élet és egy lehetséges következő film vélt vagy valós története.

Kép: Youtube, Pexels


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió