Két éve hunyt el koronavírusban a kameruni jazz legenda

Written by on 2022. 03. 24

Manu Dibango afrikai szaxofonos, zongorista, zeneszerző 2020. március 24-én, 86 éves korában, pontosan két éve hunyt el Franciaországban. A jazz legenda a koronavírus-fertőzés áldozata lett.

A kameruni zenészt 1972-es slágere, a Soul Makossa tette világszerte ismertté. A jazz és a funk zenét tradicionális kameruni hangzásvilággal ötvözte, így létrehozva egy teljesen egyedi stílust.

Dibango 1933-ban született a francia gyarmati uralom alatt álló Douala városában, Kamerunban. Zenéjére nagy hatással volt a templom, hiszen vallásos családban nőtt fel.

Egy Hallelujah-ban nevelkedett gyerek vagyok”

– idézik tőle több helyen. Dibango mindig nyitott volt, zenei palettája mindig bővült, ismert volt eklektikus stílusáról. „Különféle zenéket próbálok ki, mielőtt a sajátomat játszom” – mondta.

Ha afrikai vagy, azt várják tőled, hogy afrikai zenét játssz. Ezt felejtsd el. Nem azért vagy zenész, mert afrikai vagy. Azért vagy zenész, mert zenész vagy.”

Manu Dibango többször járt Magyarországon is. Több mint hat évtizedig tartó karrierje során számos világhírű művésszel állt egy színpadon, többek között Herbie Hancock amerikai zongoristával és a nigériai afrobeat úttörőjével, Fela Kutival.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió