Ketchuptól az ananászig: élelmiszerek, amelyeket nem szabad hűtőszekrényben tartani

Written by on 2020. 03. 09

Az élelmiszereket a hűtés tartósabbá teszi és csökkenti az elpazarolt ételmaradékok számát. De vannak kivételek, amelyekre nem vonatkozik ez a szabály és olyan élelmiszerek, amelyeket tilos a hűtőbe rakni.

Azok között az élelmiszerek között, amiket a hűtőben tartani “lehet” és amiket a hűtőben tartani “kell”, nagyon vékony a határ. A Which? kutatása kimutatta, hogy csak minden ötödik ember nézi meg az élelmiszerek címkéjét, melyen rajta van, hogy azt hogyan érdemes tárolni.

A “Love Food Hate Waste” weboldala rendkívül részletes információval rendelkezik a tárolással kapcsolatosan. A webhely szerint a tojásokat a hűtőszekrényben kell tartani. A banánnak és az ananásznak a gyümölcsös tálban a helye, de a legtöbb friss gyümölcs és zöldség hosszabb életet kaphat hűtve. Viszont azt javasolják, hogy főzés vagy fogyasztás előtt kerüljenek vissza szobahőmérsékletre, ezzel fokozva az ízüket.

A krumplit és a hagymát hűvös, sötét helyen érdemes tartani (kivéve a tavaszi hagymát, amit a hűtőben kell). A szójaszószt, a ketchupöt, a mustárt, az olívaolajat és a savanyúságokat nyugodtan lehet egy napfénytől óvott szekrényben tárolni, még ha a címke azt is javasolja, hogy felbontás után tegyük a hűtőbe.

“Ha megfelelően tárolod az ételt, az hosszabb ideig marad friss – ezzel sok pénzt lehet megtakarítani” – állítja Helen White, a Love Food Hate Waste tanácsadója. “Ha kenyeret tartasz a hűtőszekrényben, gyorsabban válik szárazzá (…); ha az almát gyümölcsös kosárban tárolod, gyorsabban ráncosodik. Tartsd az almát a hűtőben – meg fogsz lepődni, mennyi ideig kitart” – mondja.

Összefoglalva, a hűtőszekrényben hosszabb ideig megmarad a pesto, a majonéz, az avokádó, a vaj és a mártogatós. De a méz, a kenyér, a sütemények, a gabonafélék, a diófélék, és a torta egy hűvös, sötét szekrényben, jól lezárt edényekben tartása kevesebb élelmiszer-pazarláshoz vezethet.

Forrás


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió